Varsler endringer i bruk av «gule stjerner» på forsida

Her og nå-redaktør Rino Rådahl.

IKKE OVERRASKA: Redaktør i ukebladet Her og Nå er ikke overraska over PFU-dommen etter klage fra Jon Andreas Håtun. Foto: NTB Scanpix
IKKE OVERRASKA: Redaktør i ukebladet Her og Nå er ikke overraska over PFU-dommen etter klage fra Jon Andreas Håtun. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet):I dag ble det klart at Pressens faglige utvalg (PFU) ikke vil felle Her og Nå for brudd for god presseskikk da ukebladet møtte opp på et åpent foredrag Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun holdt i Kreftforeningens regi, og lagde en forsidesak basert på sitater artisten avga fra podiet om sin kones død et år i forveien.

- Jeg er ikke overraska over at vi ikke ble felt. For meg var dette klart fra begynnelsen av. Men jeg synes fortsatt det er leit at Håtun reagerte som han gjorde, sier Her og Nå-redaktør Rino Rådahl til Dagbladet.

Han mener det ikke burde være overraskende at det ble laga sak fra foredraget Håtun holdt.

- Vi ble ønska velkommen av pressekontakten i Kreftforeningen, som sa at vi fritt kunne referere i tekst og bilde. Det er helt legitimt å referere fra et offentlig arrangement, og det skjer daglig i mediene. Sånn sett kan jeg ikke se at det skulle kommet en annen dom, sier Rådahl.

Fjerner den gule stjerna Håtun, som var gift med den avdøde NRK-profilen Anbjørg Sætre Håtun, har blant annet kritisert bladforsidas gule stjerne, som ble brukt til å formidle opplysningen om at kona hans hadde vært død i ett år.

- Den gule stjerna er et layoutgrep og ikke et presseetisk brudd per se, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen møtet i dag.

Ifølge Rådal bruker Her og nå stjerna hele tida, men nå varsler han endringer.

- Vi fikk ingen kritikk av utvalget for å bruke den gule stjerna, men når vi opplever at noen blir støtt av alvorlige budskap i slike stjerner, så kommer vi ikke til å bruke dem lenger. Jeg tenker at vi får fram budskapet uansett, sier Rådahl.

Han understreker at det visuelle virkemiddelet ikke kommer til å forsvinne helt - kun i forbindelse med alvorlige saker.

- Det er ikke bare ukebladene som bruker dem, men hvis de oppfattes som støtende i alvorlige saker som denne, lar vi være når det er den kategorien saker.

- Legitimt Håtun sier i et intervju med Dagbladet at han mistenker at PFU ikke ville sette ned foten for praksisen fordi det ville rammet pressen økonomisk dersom de ikke kunne sitere kjendiser fra forskjellige sammenhenger og lage egne forsidehenvisninger av det.

- Det får stå fullt og helt for hans regning, sier Rådahl.

- Burde dere gjort noe annerledes?

- Nei. Utvalget konkluderte også med at vi hadde gjort alt riktig.

Rådahl forteller at han har stor forståelse for at Håtun er i sorg, men understreker at ukebladets tilstedeværelse på arrangementet ikke var avgjørende for at det ble laga sak.

- Hele arrangementet ble streamet på nett, og ligger der fortsatt. Hvem som helst kunne laga sitatsak. Det er også en sak som betyr mye for mange. Åpenhet er viktig, og Her og nå er også opptatt av viktige saker, sier sjefredaktøren.