Varsler mulig søksmål mot VG

Naturlig å fremme krav mot VG, mener Sofies advokat.

FORNØYD: Sofie møtte pressen tidligere i dag. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD: Sofie møtte pressen tidligere i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Advokat Knut Asbjørn Solevåg, som representerer Sofie (27), utelukker ikke rettslige skritt mot VG. Dette melder TV 2.

- Etter den fellelsen som nå foreligger, er det i tråd med det vi har sagt før: at det er naturlig å fremme krav mot VG for utgiftsdekning. Etter min oppfatning er det også grunnlag for å høre om de er villige til å gi en oppreisning for den belastingen Sofie har vært utsatt for, sier Solevåg til Dagbladet.

Først skal de imidlertid legge dagens strabaser bak seg.

- Det er i så fall snakk om et rent erstatningskrav, som har sin hjemmel i at hvis ytrer deg på en sånn måte at du påfører noen skade, er det grunnlag for erstatning.

Kravet vil ta utgangspunkt i en samlet vurdering av påkjenningene Sofie har blitt utsatt for, både på grunn av den opprinnelige artikkelen og evalueringsrapporten, sier Solevåg.

Gard Steiro i VG sier til Dagbladet at de vil ta stilling til kravet når det eventuelt foreligger.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

Felt på fem punkter

Meldingen kom kort tid etter at det ble klart at VG i dag er felt for fem brudd på Vær varsom-plakaten av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for den omstridte «dansevideosaken» om Sofie (27) og Trond Giske på Bar Vulkan. Avisa hadde i forkant selv erkjent at de har brutt god presseskikk.

VG er også felt på to punkter, 3.3 og 3.9, når det gjelder evalueringsrapporten som kom i kjølvannet av skandalen.

Steiro sier til Dagbladet at fellelsen stort sett er som forventet.

- Konklusjonene er på linje med det vi har skrevet i vårt tilsvar. Dette er overtramp vi er enige i å ha begått.

- Men dere er også felt for deres egen evalueringsrapport. Hva tenker du om det?

- Vi er uenig i konklusjonen til PFU om at vi har brutt god presseskikk i arbeidet med evalueringsrapporten. Vi mener premissene var tydelige og at det er gjort grundig og ryddig arbeid. Vi ser at utvalget mener at vi kunne gitt Sofie mer informasjon på et tidligere tidspunkt. Det tar vi til etterretning, sier Steiro.

PFU: VG felles på disse punktene. Video: Journalisten, www.journalisten.no Vis mer

- Skamplett

Under møtet omtalte PFU-medlem Liv Ekeberg om saken som en «skamplett på norsk pressehistorie», og kalte den et «skoleeksempel på kampanjejournalistikk».

- Avisa har ikke bare brukt en uerfaren kilde og løpt andres ærend, men misbrukt henne for en vinkling som hun gjentatte ganger har sagt at hun ikke kjenner seg igjen i, mente Ekeberg.

Dette innspillet fikk imidlertid ikke støtte av sekretariatet.