Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Varsler nye NRK-kutt

- NRK kan ikke regne med full kostnadskompensasjon i åra som kommer, sier kulturminister Thorhild Widvey.

SORRY, THOR-GJERMUND: Widvey sa at «NRK ikke kan forvente full kostnadskompensasjon i åra som kommer». NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tolker det som at flere kutt er på vei. Foto: NTB Scanpix
SORRY, THOR-GJERMUND: Widvey sa at «NRK ikke kan forvente full kostnadskompensasjon i åra som kommer». NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tolker det som at flere kutt er på vei. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag presenterte kulturminister Thorhild Widvey (H) allmennkringkastermeldinga.

Her foreslo hun på vegne av regjeringa en rekke endringer i NRK, blant annet å tvinge statskanalen til å sende mer norsk musikk, kjøpe mer ekstern tv og fjerne den omstridte NRK-plakaten.

Widvey vil også hindre NRK i å opprette tilleggsprodukter som Yr.no, og hun krever at nettjournalistene i NRK skal lenke til og dele mer nyheter fra konkurrerende medier, for å spre trafikken på nett.

Regjeringa gir også NRK et selvstendig ansvar for mediemangfoldet i Norge.

Kutt kommer Men lisensen og NRKs økonomiske fundament rører hun ikke - ennå.

Widvey freder lisensordninga fram til 2017, og setter samtidig ned et ekspertutvalg for å vurdere alternativer til lisensen, som hun antyder ikke er framtidsretta. Og statsråden lover nå tøffe NRK-tider framover.

- NRK kan ikke regne med full kostnadskompensasjon i åra som kommer, sa Widvey da hun presenterte Stortingsmeldinga.

Dermed må NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen forberede seg på ytterligere kutt og nedskjæringer i statskanalen. Han har allerede slanket bort 300 millioner kroner fra bunnlinja etter lav lisensøkning for 2015. Som kulturminister har Widvey vært klar på at NRK er for dyr i drift. Den linja holder hun fast ved, og statsråden sier NRK fortsatt må få mer ut av hver lisenskrone.

- Det konkrete nivået på lisensen er et spørsmål som avgjøres av Stortinget i form av årlige budsjettvedtak. Jeg mener at selskapet også framover må drive mer effektivt. Jeg tror fremdeles at det er effektiviseringspotensial i NRK, sier kulturministeren til Dagbladet.

NRK-Eriksen forberedt Lisensnivået i Norge har økt de siste åra.

Siden år 2003 har NRKs lisensinntekter steget fra rundt 3,1 milliarder kroner årlig, til 5,3 milliarder i 2014. Til sammenlikning økte det generelle prisnivået i Norge 27 prosent i den samme perioden, viser tall fra SSB.

- NRK har hatt stor vekst sammenliknet med konkurrentene. Det må tas hensyn til når de faktiske økonomiske rammene til NRK blir fastlagt, sier Widvey.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen bekrefter at Widvey nærmest garanterte flere NRK-kutt på fredag.

- Det var vel det hun sa, ja. Jeg tolket det ihvertfall slik, sier han til Dagbladet.

NRK er allerede inne i kuttrunder og statskanalen skal være 300 færre årsverk ved utgangen av 2015 enn ved inngangen til 2014.

NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen har tidligere sagt at seerne og lytterne vil merke de kuttene man allerede har iverksatt.

- NRK er vant til kutt Medieforsker Vilde Schanke Sundet sier NRK må forberede seg på ytterligere kutt under denne regjeringa.

- NRK-meldingen signaliserer at NRK må forvente mindre enn de har vært vant til under rødgrønn-regjering, men det er neppe noe nytt for NRK, og jeg tror NRK foretrekker å bli redusert i lisens heller enn i mandat, sier hun.

Tidligere i vinter har flere politikere foreslått store endringer i NRK — blant annet egen NRK-skatt, kutt i underholdningstilbudet i kanalen og singelrabatt på lisensen.

Lisensnivået for 2016 fastsettes i statsbudsjettet for neste år. Det legges fram for Stortinget i oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!