VARSLER OM BØTER: Konkurransedirektør Lars Sørgård i Konkurransetilsynet.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VARSLER OM BØTER: Konkurransedirektør Lars Sørgård i Konkurransetilsynet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Varsler om 23 millioner kroner i bot til flere av Norges største forlag

Saken kan ende i milliongebyr til Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug.

(Dagbladet): Konkurransetilsynet varslet tirsdag forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug om at de vurderer å fatte vedtak om ulovlig samarbeid.

Det kan bety at tilsynet ilegger dem en overtredelsesgebyr på til sammen 23 millioner kroner.

Konkurransetilsynet, ved settekonkurransedirektør Mads Magnussen, mener at Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag og Aschehoug har samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Flere av de involverte forlagene er deleiere av distributøren Bladcentralen, som har vært Interpress' argeste konkurrent.

Cappelen Damm ilegges et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 6,37 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 4,56 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 3,41 millioner kroner, skriver tilsynet i pressemeldingen.

- Nektet å levere bøker

Interpress er en distributør av internasjonale, norske og svenske magasiner. De la ned virksomheten i Norge i 2014.

- Det tilsynet mener er en overtredelse i saken er at de har nektet å levere bøker til Interpress, og vår foreløpige vurdering er at forlagene har samarbeidet om dette, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til Dagbladet.

Det er med i grunnlag i konkurranseloven tilsynet varsler om bøtelegging av forlagene.

- Det blir sendt ut et varsel før man fatter et vedtak, og så har forlagene en frist til 15. september til å komme med sine innvendinger. Konkurransebegrensende samarbeid er ulovlig, og noe vi ser alvorlig på. Det er samtidig viktig å presisere at dette er et varsel, fortsetter Nese.

- Til etterretning

I april 2014 satte Konkurransetilsynet i gang en razzia mot de største norske forlagene. Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug var blant dem som fikk besøk.

- Aschehoug tar Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon til etterretning. Vi vil nå gjennomgå varslet grundig og følge opp overfor Konkurransetilsynet frem til fristen som er satt til 15. september, sier konserndirektør i Aschehoug, Mads Nygaard i en uttalelse.

- Uforståelig

Cappelen Damm forteller i en pressemelding at de er uenige i varslet.

- Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner. Påstand om deltakelse i boikott eller noen form for koordinering av hva de andre deleierne i Bladcentralen skulle foreta seg i forhold til Interpress, virker mot denne bakgrunn uforståelig, sier administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen.

- Skal gjennomgås

I en pressemelding opplyser Gyldendal at de nå skal gjennomgå varslet til Konkurransetilsynet i samarbeid med sine advokater.

- Gyldendal kan ikke se å ha begrenset konkurransen om distribusjon av bøker til massemarkedet. Inntil vi har gjort dette ønsker vi ikke å uttale oss ytterligere om saken, heter det i meldingen.

Forlagssjef Tine Kjær i Vigmostad & Bjørke sier til Dagbladet at Schibsted er rette mottaker for kravet. Vigmostad & Bjørke overtok Schibsted forlag i 2015.

- Vi tar varselet til etterretning. Det er viktig for oss å understreke at vi har handlet i god tro, sier kommunikasjonsdirektør Anders Rikter i Schibsted ASA i en e-post til Dagbladet.

- Registrert pressemeldingen

- Vi kommer til å bruke tid på å sette oss grundig inn i varselet om vedtak, og inngi vårt tilsvar innen fristen, sier han videre.

Sjefen for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience AS, Ida Håvik, kommer med følgende uttalelse:

- Vi har registrert pressemeldingen om den foreløpige vurderingen til Konkurransetilsynet i dag. Vi har ingen ytterligere kommentarer nå, sier Håvik.

Reitan Convenience eide Interpress Norge AS før de la ned virksomheten i 2014.