Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Varsler rettssak etter at departementet sier ja til 22. juli-minnesmerke

Naboene gir ikke opp kampen mot minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune.

BLIR MINNESMERKE: Det er tidligere kjent at det planlagte minnestedet på Sørbråten utformes etter en idé av svenske Jonas Dahlberg, men ifølge NRK vil regjeringen og kunstneren gå i dialog med naboene for å gjøre eventuelle endringer eller tilpasninger av minnesmerket.Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
BLIR MINNESMERKE: Det er tidligere kjent at det planlagte minnestedet på Sørbråten utformes etter en idé av svenske Jonas Dahlberg, men ifølge NRK vil regjeringen og kunstneren gå i dialog med naboene for å gjøre eventuelle endringer eller tilpasninger av minnesmerket.Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017, skriver NTB.

Planen var opprinnelig at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i fjor, men etter heftige protester fra beboerne i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Vi skal aldri glemme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Angrepene var en tragedie for alle berørte og rammet oss som samfunn og nasjon. Nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne de som gikk bort og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), ifølge NTB.

Det er tidligere kjent at det planlagte minnestedet på Sørbråten utformes etter en idé av svenske Jonas Dahlberg, men ifølge NRK vil regjeringen og kunstneren gå i dialog med naboene for å gjøre eventuelle endringer eller tilpasninger av minnesmerket.

Sjokkert Ole Morten Jensen som er nabo og talsperson for Facebook-gruppen «Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole» forteller at han er i sjokk over dagens avgjørelse.

- Vi er forferdelig skuffede. Vi trodde ikke dette kunne skje etter den prosessen som har pågått. Det er en veldig dårlig dag for oss på Utstranda. Jeg er nesten på gråten nå, sier han til Dagbladet.

Naboene i området har siden forslaget til utformingen av minnesmerket ble kjent, protestert mot planene. De mener det vil være en ekstra belastning til mange av dem som hjalp ungdommene på deres kamp om livet den tragiske dagen.
De har ved flere anledninger vært i møter der de har uttrykt sin frustrasjon.

- Jeg følte at vi hadde lagt fram saklige argumenter, og hadde en klar sak. Men at vi blir neglisjert av Jan Tore Sanner, er fryktelig trist. Nå har jeg har ikke lenger noen tillit til verken kommunalministeren eller kulturministeren, sier Ole Morten Jensen.

Han reagerer også sterkt på at naboen ikke på forhånd var informert om dagens avgjørelse.

- Jeg visste ikke at det skulle være pressekonferanse i dag, så dette kommer som ei stor overraskelse. Det er tragisk at vi ikke ble forhåndsinformert, nå er jeg enda mer skuffet over beslutningstakerne, sukker han.

Varsler rettssak Jensen som også er medlem i den lokale velforeningen, mener at naboene derimot ikke vil stoppe kampen mot minnesmerket.

- Avgjørelsen betyr at vi går til rettssak, og flere nye runder med umenneskelige behandling av oss i rettsapparatet. Men vi gir oss ikke på dette. Nå må vi bare samle oss og se hvilken strategi vi skal ta videre, sier han.

Overfor Dagbladet forklarer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at det har vært en lang prosess for å nå fram til dagens avgjørelse.  

- Vi har hele tiden ønsket å finne en samlende løsning, men synspunktet til støttegruppen og naboene har vært for langt fra hverandre. Nå har de berørte, naboer og støttegruppen ønsket en endelig avgjørelse, og hadde vi trodd at vi ville finne en samlende løsning om vi hadde startet på nytt, så hadde vi gjort det.  

- Det ville imidlertid bare skapt mer usikkerhet og ytterligere belastning for dem som mistet barna sine 22. juli 2011. Jeg håper dermed at alle berørte nå vil akseptere beslutningen som er tatt. De er også i tråd med de beslutningene som Stoltenberg-regjeringen gjorde, og som Stortinget har sluttet seg til, sier han.  

- Krevende Leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene mener det er viktig at de nasjonale minnestedene nå kommer på plass.

- Å leve i usikkerhet rundt denne saken har vært veldig krevende for oss. Det har gjort mange urolige, sier Lisbeth Kristine Røyneland til NTB.  

- Vi trenger et sted å gå for å sørge og minnes i årene som kommer. De nasjonale minnestedene skal hedre alle de 77 som ble drept. Det har vært en lang prosess knyttet til det nasjonale minnestedet, sier Røyneland.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media