Varsler sju nye søksmål

Bokhandler Rais' familie er overlykkelige over dommen mot Åsne Seierstad. Nå varsler de flere søksmål mot forfatteren.

FAMILIEKOS: Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, og kona Suraia Rais koste seg i går i Frognerparken med barna Mitra (f.v)., Timor og Jalal. Foto: Kristin Svorte.
FAMILIEKOS: Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, og kona Suraia Rais koste seg i går i Frognerparken med barna Mitra (f.v)., Timor og Jalal. Foto: Kristin Svorte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — Min kone er veldig glad over dommen. Hun føler at retten på en svært god måte har forstått hvordan hun har hatt det, og at det norske folk nå ser hvordan hun er blitt behandlet.Det viktigste for henne er at hun igjen kan gå ut på gaten med hevet hode, sier ektemann til Suraia Rais og bokhandler i Kabul, Shah Mohammed Rais, til Dagbladet.

Fredag ble det klart at forfatter Åsne Seierstad dømmes til å betale 125 000 kroner i oppreisning til bokhandlerens kone, Suraia Rais, for krenkelse av privatlivets fred. I tillegg dømmer også Oslo Tingrett forlaget Cappelen Damm til å betale 125 000 kroner, for å ha gitt ut boka.

«Opplysningene om Rais sine tanker og følelser, er sensitive. De er tillagt henne som sanne, og publisert uten at Seierstad og Cappelen Damm kan anses for å ha handlet i god tro for å sikre at de er riktige og nøyaktige. Rais er ikke kilden til opplysningene, og kan ikke sies å ha medvirket til dem.», slår tingretten fast.

Flere søksmål Ifølge bokhandler Rais vil nå også de andre familiemedlemmene komme med sine søksmål mot Seierstad.

DAGBLADET TRENGER 3000 NYE BOKANMELDERE!

• Nå kan du selv anmelde bøkene som til enhver tid ligger på Dagbladets tre boklister.

De 3000 første får velge seg en gratis bok som takk for innsatsen.  

Slik gjør du:

• Gå til Dagbladets bokportal.

• Velg én av boklistene - skjønnlitteratur, generell litteratur eller pocket — og finn boka du vil anmelde.

• Klikk på «anmeld boka» ved siden av boktittelen, så kommer du til Dagbladets anmeldelse.

• Scroll ned til kommentarfeltet og skriv inn din egen anmeldelse.

• Lurer du på hvordan du skriver en anmeldelse? Her er Fredrik Wandrups anmelderskole.

- Både min første kone, min mor, to søstre, to sønner og meg selv føler oss krenket. Vi vil ikke gi oss med denne dommen, sier Rais, som for øyeblikket er på ferie i Oslo hos sin første kone og barn.

Familiens advokat, Per Danielsen, bekrefter til Dagbladet at flere søksmål er på vei.

- Nå er grunnlaget lagt i denne saken. Dette var bare første av i alle fall syv søksmål, så her kan vi lett ende opp med tilsvarende antall dommer, sier Danielsen og fortsetter:

MÅ PUNGE UT: Forfatter Åsne Seierstad er i Oslo Tingrett dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til bokhandlerens kone, Suraia Rais. Foto: Siv Seglem.
MÅ PUNGE UT: Forfatter Åsne Seierstad er i Oslo Tingrett dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til bokhandlerens kone, Suraia Rais. Foto: Siv Seglem. Vis mer

- Dommen viser at det ikke gjelder spesielle regler for bøker, som så mange i media tror. Seierstad har ikke opptrådt aktsomt slik som journalister skal gjøre, og da kan man ikke påberobe seg ytringsfrihet slik hun har gjort. Det tok litt tid, men nå kan folk endelig se hvordan denne prisbelønnede boka har blitt til.

Svært overrasket Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Seierstad selv i går, men ifølge hennes advokat Cato Schiøtz, er forfatteren svært overrasket over tingrettens avgjørelse.

—Vi trodde begge at dette var en sak vi ville vinne. Det som er så rart, og mest påfallende med dommen, er at dommeren hele tiden understreket at boka har stor allmenn interesse. Det vektlegges vanligvis i langt større grad enn de har gjort i denne saken, sier Schiøtz.

Han anbefaler sterkt at Seierstad og Cappelen Damm anker dommen.

FØLG OSS PÅ TWITTER!

 twitter.com/Dbnolitteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer