KREVES FOR 256 MILLIONER: Men Stavanger kommune og ordfører Cecilie Sagen Helgø har ingen planer om å betale Skatteetatens krav.
Foto: Carina Johansen
KREVES FOR 256 MILLIONER: Men Stavanger kommune og ordfører Cecilie Sagen Helgø har ingen planer om å betale Skatteetatens krav. Foto: Carina JohansenVis mer

Varsler skattekrig om kulturhus. Nekter å betale momskrav på 250 millioner.

Stavanger og Kristiansand fikk tidenes skattesmell.

(Dagbladet): Fredag ettermiddag fikk Stavanger konserthus, ferdigstilt i 2012 for 1,3 milliarder kroner, en regning på 256 millioner kroner i posten. 

I Kristiansand var regninga på 294 millioner.

Kreditor er Skatteetaten, som krever å få tilbake pengene konserthuset fikk i momsreduksjon i løpet av byggeprosessen. Det er en ESA-dom fra 2008 gir dem anledning til å sende ut kravet.

Flere andre kulturhus i Norge fikk trolig trolig lignende krav fredag ettermiddag. 

Nekter å betale Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), sier til Dagbladet at hun ikke vil betale kravet. 

- Det er helt uaktuelt for oss, vi kommer til å kjempe. Dette er en sak som kommer til å gjøre livet surt for hele kulturlivet i Norge. Skattemyndighetene er mer katolsk enn paven i denne saken, sier hun. 

Utgifter knyttet til bygg av kulturhus var ikke momsbelagt, noe Skatteetaten nå mener den kan kreve likevel, etter dommen fra 2008. 

- Kultur er ikke momsbelagt Norge. Punktum. Skattemyndighete tolker loven på verst tenkelig måte, sier hun. 

Ordføreren reagerer ikke bare på kravet, men også på behandlingstida i etaten og varsler kamp.

- Lever i en rettsstat Kilden i Kristiansand kosta 1,7 milliarder kroner å bygge. Kristiansand kommune kreves nå for moms av nær sagt hele det beløpet, tilsammen 294 millioner kroner.

- Vi er også veldig opprørt. Vi har aldri fått noen indikasjon på at det skulle kreves moms på bygget som sådan, men kun på deler av driften der nede. Underveis, mens Kilden ble oppført, hadde vi tett dialog med Skatt sør for å unngå nettopp dette, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H). 

- Kommer du til å betale?

- Vi lever i en rettsstat, men jeg kan ikke se noe grunnlag for å betale det beløpet. Vi vil kjempe med alle de midlene vi har og må kjøre løpet inn mot Stortinget,for det kan ikke ha vært meninga å drepe kulturinstitusjoner på denne måten, sier han. 

Ikke kjære mor Det er lite sympati å hente hos Skatteetaten.

- På generelt grunnlag er regelverket slik at det kan gis momskompensasjon for kulturelle aktiviteter. Det forutsetter imidlertid at virksomheten ikke driver økonomisk aktivitet og er i konkurranse med andre tilbydere som ikke er kompensasjonsberettiget. Økonomisk aktivitet er å tilby varer og tjenester i et marked, sier Anne Kirkmohus i Skatteetaten. 

Hun er presseansvarlig for skattemyndighetene og vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier saksbehandlingstida på sju år var som man kunne forvente. 

- I påvente av de jurdiske avklaringene har det derfor naturligvis tatt noe tid før noen saker har kunne få en endelig behandling.

Stavanger kommune og de andre berørte partene har nå tida fram mot 1. juni til å argumentere mot kravet fra Skatteetaten.