Konkurransetilsynet:

Varsler stans av oppkjøp

Konkurransetilsynet varslet stans av Bonniers Books oppkjøp av Strawberry Publishing, skriver de i en pressemelding. De mener oppkjøpet kan skade konkurransen mellom forlagene og gjøre produktene dyrere for kunder.

OPPKJØP: Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books (f.v), administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing og Petter Stordalen. Konkurransetilsynet vurdere nå å gripe inn mot sammenslutningen mellom Bonnier Books Holding AB og Strawyberry Publishing Norge, som eies av Petter Stordalen. Foto: Strawberry Publishing
OPPKJØP: Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books (f.v), administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing og Petter Stordalen. Konkurransetilsynet vurdere nå å gripe inn mot sammenslutningen mellom Bonnier Books Holding AB og Strawyberry Publishing Norge, som eies av Petter Stordalen. Foto: Strawberry Publishing Vis mer
Publisert

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot foretakssammenslutningen mellom Bonnier Books Holding AB og Strawberry Publishing Norge AS, skriver de i en pressemelding mandag.

Strawberry Publishing Norge eies av Petter Stordalen.

I pressemeldingen skriver tilsynet at oppkjøpet vil innebære at Bonnier Books kjøper 70 prosent av det norske forlagskonsernet Strawberry Publishing. Bonnier Books har fra før 50 prosent eierandel i Cappelen Damm.

Tilsynet mener oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen mellom forlagene i markedet for salg av fysiske bøker og i markedet for salg av bøker til strømmetjenester.

- Oppkjøpet reduserer konkurransen

– Oppkjøpet vil føre til at Cappelen Damms allerede sterke stilling blir ytterligere forsterket. Strawberry Publishing er et forlag med betydelig konkurransekraft i markedet, og har utfordret de etablerte forlagene. Det er Konkurransetilsynets foreløpige oppfatning at oppkjøpet reduserer konkurransen i markedet til skade for forbrukerne, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese.

– Vi frykter at oppkjøpet vil kunne føre til redusert konkurranse i markedet for salg av trykte bøker og i markedet for salg av bøker i strømmetjenester, og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kundene, sier prosjektleder Elisabeth Steckmest.

Ikke endelig vedtak

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken.

Et endelig vedtak er ventes fattet 17. juni.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer