Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deichman Bjørvika

Varsler turistboom: - Må lage køsystem

Se bilder fra innsiden av Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, som ved full kapasitet regner med to millioner besøkende i året.

OSLOS NYE HOVEDBIBLIOTEK: Deichman Bjørvika åpner for publikum 18. juni. I dag fikk pressen tilgang på innsiden av Oslos nye storstue. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OSLOS NYE HOVEDBIBLIOTEK: Deichman Bjørvika åpner for publikum 18. juni. I dag fikk pressen tilgang på innsiden av Oslos nye storstue. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det blir en stor lettelse å endelig få åpne dørene. Vi skulle åpnet for tre måneder siden, og det har vært vondt å se på at det ikke har vært i bruk, sier biblioteksjef Knut Skansen til Dagbladet.

Om ei uke åpner Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, for offentligheten. Det er gått 12 år siden kommunen satte av tomten mellom Operaen og Oslo S til formålet, og prislappen beregnes til rundt 2,5 milliarder kroner, ifølge kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune.

I dag ble pressen invitert inn på en sniktitt.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

Et av inngangspartiene og kunstverket «Brainstorm» av Lars Ø. Ramberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Et av inngangspartiene og kunstverket «Brainstorm» av Lars Ø. Ramberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
image: Varsler turistboom: - Må lage køsystem
SJEF: Biblioteksjef for Deichman Knut Skansen viste pressen rundt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJEF: Biblioteksjef for Deichman Knut Skansen viste pressen rundt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Barn på besøk i barneavdelingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Barn på besøk i barneavdelingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Bygget strekker seg over seks etasjer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Bygget strekker seg over seks etasjer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
OVERBYGG: Det er 18 meter fra søylene til spissen av den såkalte utkragingen som binder sammen 5. og 6. etasje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVERBYGG: Det er 18 meter fra søylene til spissen av den såkalte utkragingen som binder sammen 5. og 6. etasje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Et av Deichmans eldste bøker, «De re metallica» fra 1561. Den handler om gruvedrift og metaller. Dagbladet blir fortalt at det skrives om en kvinne som ble enke sju ganger på grunn av gruveulykker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Et av Deichmans eldste bøker, «De re metallica» fra 1561. Den handler om gruvedrift og metaller. Dagbladet blir fortalt at det skrives om en kvinne som ble enke sju ganger på grunn av gruveulykker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
UTSIKT: 20 meter over bakken er utsikten mot Havnelageret og Operaen god. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTSIKT: 20 meter over bakken er utsikten mot Havnelageret og Operaen god. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
HELSTØPT: Betongtaket er støpt på stedet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HELSTØPT: Betongtaket er støpt på stedet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Lyssjakter binder etasjene sammen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Lyssjakter binder etasjene sammen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Redusert kapasitet

I en periode vil biblioteket ha en betydelig redusert kapasitet på 1000 mennesker samtidig. Etter hvert vil de kunne ta imot maksimumsantallet på 3000.

- De som er heldig å komme inn vil føle at de har god plass, sier Skansen.

Kremtomta til Deichman Bjørvika er blant Norges mest besøkte områder, både av utenlandske turister og tilreisende nordmenn.

- At vi ligger i en hovedstad og på akkurat dette stedet i Oslo vil gjøre at tilreisende og turister vil oppsøke bygget. Det håper jeg de gjør, for det tilfører bygget noe. Når biblioteket er i full drift og vi er forbi coronarestriksjonene, ser vi for oss rundt to millioner besøkende i året, sier biblioteksjefen.

Må lage køsystem

I framtida, også etter coronapandemien, blir pågangen i perioder større enn kapasiteten, forteller Skansen.

- Jeg ser ikke bort fra at det i pressperioder vil måtte avvikles en form for køordning. Dette skjer ofte i åpningsfasen av store bibliotek. Folk må lære seg rytmen til bygget og til medbrukerne, og etter hvert går det seg til.

- Med tanke på brukere og osloborgere som drar hit for å lese og for ro. Hvordan løser dere turiststrømmen og all destinasjonstrafikken? Vil det ikke bli mye støy?

- Når folk kommer inn i et bibliotek har de ganske stor selvjustis, i den forstand at folk tar hensyn til hverandre. Den største utfordringen kommer når du slipper inn for mange mennesker. Vi må lære oss hvordan dette vil fungere å ha kontroll på hvor mange som er i bygget, sier Skansen og fortsetter:

- Vi kommer ikke til å stå i døra å spørre om du er turist eller osloborger. Dette kommer til å løse seg. Vi har 22 biblioteker rundt i Oslo, og dette bygget gir en voldsom kapasitetsøkning, men det vil også absorbere noe sesongbasert turisme. Særlig på sommeren, sier Skansen.

Stolt arkitekt

Arkitekt Einar Hagem i Lundhagem arkitekter er stolt over jobben som er gjort, særlig det helstøpte betongtaket i Deichman Bjørvika, forteller han til Dagbladet.

- Her kan man være alene, men sammen. Dette har vært en fantastisk jobb, og det morsomste vi har vært med på. Et bygg som er så åpent og for alle, er en flott oppgave for en arkitekt, sier Hagem.

ARKITEKT: Einar Hagem i Lundhagem arkitekter har tegnet bygget sammen med
ARKITEKT: Einar Hagem i Lundhagem arkitekter har tegnet bygget sammen med Vis mer

Biblioteket har tre innganger fra hver sin side av bygget, og fra hvert inngangsparti går det lyssjakter oppover til taket som binder etasjene sammen. Lyssjaktene sprer også dagslys nedover fra store vindusflater i taket. På gateplan er det restaurant og kafé.

- Vi er utrolig spent på hvordan huset blir med menneskene i og hvordan det møtes av befolkningen, legger han til.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken skrev Dagbladet at prislappen på Deichman Bjørvika er nesten 3 milliarder kroner. Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune har siden tatt kontakt og opplyst om at det riktige tallet er 2,5 milliarder kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!