LEDER

Varslere må vernes av lov

Kildevernet oppfattes som yrkesprivilegium.

FORESLÅR LOV: Ap's mediepolitiske talsmann Arild Grande.
FORESLÅR LOV: Ap's mediepolitiske talsmann Arild Grande. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er bred enighet om behovet for å styrke lovverket som skal beskytte varslere. Flere lovforslag er lansert. Nylig ble det klart at Arbeiderpartiet ikke fikk Stortinget med seg på sitt forslag om å endre arbeidsmiljølovens vern av varslere i arbeidslivet. I stedet endte det med et flertall for et forslag om et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som skal utrede spørsmålet. Det er å håpe at utvalget kan arbeide raskt.

Flere saker i seinere tid har demonstrert behovet for lovfestet vern av varslere. Det gjelder også folk som varsler mediene. Pressen forholder seg i dag til et selvpålagt kildevern som er nedfelt i pressens etiske regelverk, den såkalte Vær varsom-plakaten. Der heter det at redaksjonene ikke skal oppgi «navn på kilde for opplysninger som er gitt i fortrolighet, hvis dette ikke er uttrykkelig avtalt med vedkommende.»

Problemet er at pressens selvpålagte kildevern oppfattes som et yrkesprivilegium, en rettighet som kan brukes av redaksjonene. Men kildevernet er av større samfunnsmessig betydning. I Sverige er kildevernet en plikt. Der har man tatt den juridiske konsekvensen av synet på at pressefrihet er en forutsetning for et åpent og levende demokrati.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer