Varsleren i Putins hjerte

Klikk for ingress.

Meninger

ETTER AT VARSLEREN Edward Snowden torsdag kunne gå ut i Moskva som en fri mann med russisk oppholdstillatelse, har han vokst til å bli en kreftsvulst i det allerede svært anstrengte forholdet mellom USA og Russland. Det hvite hus har allerede antydet at Obama vil avlyse et planlagt møte med Putin i september i forbindelse med et G-20 møte i St. Petersburg. Og brushoder i Kongressen vil boikotte Putins fremste og høyst personlige prestisjeprosjekt, vinter-OL i Sotsji i februar.

VLADIMIR PUTIN visste veldig godt hva han gjorde da han ga Snowden asyl. Han visste at han la last til byrden i det allerede anstrengte forholdet til USA. Han visste at det å gi Snowden asyl ikke bare ville bli oppfattet som enda en «anti-amerikansk» gest fra den vanskelige Putin, men nærmest som en personlig fornærmelse mot Obama. I tilfellet Snowden var det ikke bare snakk om USAs og Russlands forskjellige interesser i forhold til Syria, Iran, og et rakettskjold over Europa. Det var noe mer enn USAs kritikk av Putin for å ha rullet tilbake det russiske demokratiet, kneblet systemkritikere og tråkket på homoseksuelle. Snowden var en mann som var på rømmen fra USA for «forbrytelser» som hadde blitt minst like hardt straffet hvis de var begått i Russland av en russisk varsler.

HVORFOR FIKK Putin da denne rørende omsorg for en amerikaner som plutselig — trolig også for seg selv — var blitt en rebell? Ikke fordi det var noe åndelig eller ideologisk slektskap, men fordi Snowden var et politisk redskap som Putin kunne bruke. Som ved et trylleslag kan Putin plutselig stå fram som mannen som beskytter det frie ord, og den frie tanke, mot overgrep og tvang. Riktig nok er Snowden pålagt å holde kjeft i sitt russiske asyl, men det er fordi statsmannen Putin angivelig ikke ytterligere vil skade forholdet til «vår partner USA».

PÅ KORT SIKT er forholdet mellom USA og Russland ytterligere skadet på grunn av Snowdens asyl. På lang sikt har trolig Putin rett i at det ikke spiller så stor rolle. Forholdet er uansett anstrengt, og konfliktflatene brede. Snowden er bare en av flere saker der Putin spiller sitt USA-antagonistiske kort til glede for sitt hjemmepublikum. For det er i denne setting varsleren Snowden spiller en rolle i sitt russiske eksil, som enda et uttrykk for at Putin ikke lar seg pelle på nesa. I hvert fall ikke av USA.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.