Aleksander Schau (43) kaster seg på #metoo-debatten

Varslet om seksuell trakassering i 24 meldinger. TV 2: - Kjenner til fem tilfeller. Hvis det er flere, vil vi vite om det

Mener han selv burde sagt ifra tidligere. Nå vil TV 2 til bunns i anklagene.

ALVORLIGE ANKLAGER: Programleder og tv-profil Aleksander Schau kommer med alvorlige anklager om trakassering, vold og overgrep i norsk tv, medie og kulturbransje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVORLIGE ANKLAGER: Programleder og tv-profil Aleksander Schau kommer med alvorlige anklager om trakassering, vold og overgrep i norsk tv, medie og kulturbransje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tjuefire Twitter-meldinger lørdag kveld har journalist og programleder Aleksander Schau rast fra seg om det han mener er en ukultur lik den omtalt i #MeToo-kampanjen, i norsk TV-, kunst- og mediebransje.

Han forteller at han ofte «bruker Twitter til fjas, fotball, retweets og formidling av eget arbeid», men at han nå må snakke alvor: om seksuell trakassering ikke bare i sin egen, men også «alle andre» bransjer:

Aleksander Schau:

  • Født 1. november 1974.
  • Mediepersonlighet.
  • I årene 1998 til 2003 var han sammen med broren Kristopher Schau programleder for kultprogrammet Karate på NRK P3.
  • Senere var han programleder for FK Fotball og FK Sport på samme kanal,
  • Begynte i TV 2 høsten 2010.
  • Gitt ut boka «Sieg!» etter VM i fotball 2006 i Tyskland.
  • Var programleder for FC Football.
  • 2016 sluttet Schau TV2.
  • Jobber nå for NRK og har podcasten «Fotballklubben» med Thomas Aune.

- Nok er nok

«Det har seg slik at min og andres samvittighet har tatt meg/oss igjen. Nok er nok. Jeg startet med radio som sekstenåring. Det er litt over 26 år siden. Jeg begynner å bli gammal og jeg føler jeg må si ifra før det er for seint.»

«Til info: Dette blir ikke veldig hyggelig.»

«Hvor i alle dager skal man begynne? Kanskje med spørsmålet som vil komme i etterkant? «Hvis du visste; hvorfor sa du ikke noe?» Svaret er at jeg/vi sa ifra internt, men ikke offentlig. Og jeg, som absolutt alle andre, burde sagt ifra høyere og oftere. Nå gjøres det her», skriver han.

Skriver om overgrep og vold

I 24 nummererte tweets nevner han en rekke eksempler på det han mener er bevis på at det i «alle bransjer» foregår maktmisbruk, overgrep, trusler og vold - og at «folk ikke tør snakke om det før de slutter i mediehuset, teateret eller musikkbransjen». Han hevder at de som sier ifra, opplever å «bli stemplet som bitre, hevngjerrige og løgnaktige».

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Schau, som på Twitter har skrevet «Takk for meg».

Før han takket for seg, rakk han blant annet å skrive:

«Mitt håp er at de kvinnene, mennene, jentene og guttene som har blitt utsatt for disse folka samler seg og går i flokk. At dere tar opp kampen. Det blir slitsomt, men dere kommer til å vinne. Dere er ikke «urokråker» eller «hysteriske». Dere er ofre for avskyelig oppførsel.»

TAR GREP: Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand skal ha møte med Aleksander Schau i neste uke får å bli kjent med de alvorlige påstandene som kanalen ikke kjenner til fra før. Foto: NTB scanpix
TAR GREP: Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand skal ha møte med Aleksander Schau i neste uke får å bli kjent med de alvorlige påstandene som kanalen ikke kjenner til fra før. Foto: NTB scanpix Vis mer

I en SMS til TV 2 sier han at «flesteparten av historiene kommer fra TV 2».

TV 2 kjenner til noen av sakene

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, tar Aleksander Schau påstander på dypeste alvor.

- Jeg kjenner til fem saker som alle ligger tilbake i tid. Sakene har endt med oppsigelser og avsluttede kontrakter. I ett tilfelle ble det en alvorlig advarsel, sier Willand.

- Jeg er enig med Schau, dette er svært alvorlig og totalt uakseptabelt, sier Willand.

Hun gir Aleksander Schau ros for å ta et oppgjør med en ukultur som ikke bare eksisterer i filmbransjen, men også er en del av Medie-Norge.

Skal møte Schau til uka

- Vi skal være helt tydelige på hvem som er offer i slike saker, og det er ikke den som blir konfrontert med oppførselen sin, sier hun.

Kommunikasjonsdirektøren har vært i kontakt med Aleksander Schau.

- Jeg har sendt ham en sms og bedt om mer opplysninger om de sakene vi ikke kjenner til og som gjelder TV 2. Jeg har en avtale om å møte Schau neste uke. Det er viktig for meg å få pratet med han, sier Willand.

- Den tweeten der Schau viser til at kvinner skal ha blitt banket opp. Er det en sak du kjenner til?

- Nei, det kjenner jeg ikke til. Men de sakene som angår TV 2 er tatt tak i, og hvis det er flere vil jeg vite om det. Jeg har en avtale om å møte Schau neste uke.

«At svina slipper unna»

Schau skriver han gjerne skulle skrevet navnene til dem det gjelder, men at han lar være. I de fleste påståtte hendelsene han referer til, har han tilsynelatende ikke selv vært til stede.

Hva han mener når han skriver at de han hevder står bak slike hendelser har kommet seg unna «til nå», vites ikke.

Han skriver videre at alle som har utført handlingene han beskriver - som å dra opp toppen på en kvinnelig kollega for å fortelle en gjeng barn på skolebesøk hva det beste ved å jobbe på vedkommendes arbeidsplass var - er klar over at det er dem han snakker om.

Schau sier at saker han selv skal ha opplevd - som å gi en sjef beskjed om at en frilanser angivelig truet med å banke ham opp, ble skjøvet under teppet - ikke bryr ham like mye som «den endeløse rekken med mye grovere saker».

«At svina slipper unna gang etter gang. At vanlig praksis er å le det vekk, å feie det under teppet. Problemet «blir borte» for sjefene, men ikke for ofrene.»

Må kartlegge Medie-Norge

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er også kjent med de alvorlige påstandene journalist Aleksander Schau kommer med mot deler av mediebransjen.

- Dette er veldige alvorlige anklager og påstander som vi må ta på det dypeste alvor.

- Jeg kjenner ikke til noen av de sakene han viser til, eller hvem det gjelder, men dette er viktig å få belyst, sier Elin Floberghagen.

Presseorganisasjonene er i ferd med å kartlegge problemer med overgrep og trakassering på jobben, og hun mener at dette er et viktig redskap for å få ryddet opp.

- Gå til politianmeldelse

- Dette er tydeligvis et større problem enn vi hadde trodd. Det ser vi i lys av de siste ukene hvor slike saker har preget mediebildet, sier Floberghagen.

Hun oppfordrer alle som har opplevd trakassering og overgrep på arbeidsplassen om å melde ifra til klubb og arbeidsgiver.

- I alvorlige saker vil jeg også anbefale at de som har opplevd overgrep går til politianmeldelse, sier Floberghagen til Dagbladet.

Nestleder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er kjent med de alvorlige beskyldningene fra Aleksander Schau.

- Jeg ønsker ikke å kommentere disse påstandene, men på generelt grunnlag så mener Norsk Journalistlag at det er viktig å si ifra og ta slike problemer på alvor, sier Tryggestad til Dagbladet.

- Vi har nulltoleranse

Dagbladet har vært i kontakt med sportssjef i TV2, Vegard Jansen Hagen. Han henviser til Sarah Willand. En av TV2 Sportens største profiler, Davy Wathne, sier at han ikke vil kommentere saken på vegne av kanalen.

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2 mener at ledelsen tar arbeidsmiljøet og påstander om trakassering i bedriften på alvor.

- Vi opplever at ledelsen tar dette på alvor. Noen av sakene er kjente, og er blitt behandlet på en seriøs måte. Vi har nulltoleranse når det gjelder trakassering og maktmisbruk i vårt hus, sier Helland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer