Varslingssak i UD: Refser statsstøttet millionprosjekt for uryddig pengebruk

Leder for Afrika-prosjekt kjøpte kjøretøy i eget navn, leide inn familiemedlem som konsulent og fikk utbetalt 500 kroner i daglig diett i strid med regelverket.

STORPROSJEKT: Umoja-prosjektet ble avsluttet i fjor, uten at alle midlene som var satt av i prosjektet ble utbetalt. UD frøs nemlig midlene og startet en intern gransking. Bildet er en skjermdump fra prosjektets nettside, som fortsatt eksisterer. Foto: Umojacfc.com
STORPROSJEKT: Umoja-prosjektet ble avsluttet i fjor, uten at alle midlene som var satt av i prosjektet ble utbetalt. UD frøs nemlig midlene og startet en intern gransking. Bildet er en skjermdump fra prosjektets nettside, som fortsatt eksisterer. Foto: Umojacfc.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden 2003 har staten vært med på å finansiere kulturprosjektet Umoja, som drives i sør- og øst-Afrika av Norsk kulturskoleråd. Så - for omtrent et år siden - startet Utenriksdepartementet (UD), som siden 2007 har finansiert hele prosjektet, en intern granskning.

Det skjedde etter at en midtveisrapport for prosjektperioden 2011-2014 fra Christian Michelsens Institutt (CMI) avslørte flere uryddigheter.

Frøs midlene Granskerne i CMI reagerte blant annet på flere pengedisponeringer, noe som gjorde at UD valgte å fryse midler til deler av prosjektet fram til de hadde gjort en egen gjennomgang av pengebruken:  

• Sjefen for prosjektet skal ha kjøpt inn to kjøretøy - en mobilscene og en 28-seters buss - som begge ble registrert i prosjektlederens eget navn. Innkjøpene, som kostet 69 500 USD (rundt 567 000 norske kroner) i 2011 - skjedde uten forhåndsgodkjenning og uten at innkjøpene ble spesifikt innrapportert.

• En liten lastebil til 22 000 USD (rundt 180 000 norske kroner) er også blitt kjøpt inn til prosjektet, men den var ikke omregistrert etter at den var kjøpt inn, og sto ulovlig registrert på den forrige eieren.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer