Varsomt og vakkert

Countrymusikalsk velklang i store doser.

CD: Grant-Lee Phillips huskes fortsatt for sin banebrytende innsats på countrymusikkfronten med gruppa Grant Lee Buffalo, et av flere amerikanske band som brakte countryrocken inn i 1990-tallet og som holdt arven etter pioneren Gram Parsons levende.

Som soloartist har Grant-Lee Phillips fortsatt å levendegjøre den musikken han skapte på de fire platene med Grant Lee Buffalo. Han reindyrker stadig skjønnheten i melodien, forsiktig kompet med kassegitar, trommer og bass, mens en himmelstrebende steelgitar eller dobro, utført av Los Angeles-mesteren Greg Leisz, iblant glir lekkert forbi med sine strøk av ensomhet.

På denne plata spiller også en strykekvartett en betydelig rolle i arrangementene.

En rekke av sangene er tilegnet kvinner, skildret med fin hånd av Grant-Lee Phillips og tilsatt melodier som kan være tilbedende i sin skjønnhet, som åpningsnummeret «Mona Lisa», eller som roper av nattevåk og sjelekval, som «Josephine Of The Swamps». Eller den forteller en langstrakt visjon i et amerikansk mytelandskap, som i «Susanna Little».

Phillips framstår som en moderne trubadur der han besynger kjærlighetens veier og avkroker i ballader som lyser i all sin nakne enkelhet og melankoli. Grant-Lee Phillips er en av disse musikerne som bruker countryuttrykket til å gruble over tilværelsen og dens ymse gåter. Bak det tilsynelatende enkelheten ligger en vilje til uttrykk som går igjen både i tekster, arrangementer og vokaluttrykk.

Og som en henvisning helt til slutt: En dvelende versjon av Gram Parsons' og Bob Buchanons storfelte «Hickory Wind», en oppvisning i nettopp dette; hvordan et enkelt bilde gjennom tre korte vers kan komme til å omfatte en hel livsfølelse, en hel skjebnevev av levd liv.