Debatt: Skole

Vårt dyreste valgløfte

En hyllest til Foreldrenes Arbeidsutvalg!

MER TIL SKOLEN: Høyre har hvert år siden 2015 foreslått å sette av mer penger til skolen enn det bystyreflertallet har vedtatt, skriver Høyres ordførerkandidat Saida Begum. Her er hun samme med statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MER TIL SKOLEN: Høyre har hvert år siden 2015 foreslått å sette av mer penger til skolen enn det bystyreflertallet har vedtatt, skriver Høyres ordførerkandidat Saida Begum. Her er hun samme med statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Meninger

Det er forskjell på skoleelever, og det er forskjell på skoler. I Oslo har det i mange år derfor vært bred enighet om at penger til skolene ikke skal fordeles jevnt, men skjevfordeles. Skoler som har størst behov blir tilført ekstra ressurser, flere lærere og annet personell enn andre skoler.

For ett og et halvt år siden endret det rødgrønne flertallet i Oslo på finansieringsmodellen. Skjevfordelingen ble forsterket. 22 rektorer rykket ut og advarte mot at grensen for skjevfordeling var nådd. Én ting er å gi mer penger til skolene med størst behov. Det er ingen imot, men det må ikke gå på bekostning av skolene som allerede har de strammeste budsjettene i landet.

Foreldrene protesterte. Høyre protesterte. Til ingen nytte. Byrådet med Arbeiderpartiet i spissen kuttet så det gjorde vondt langt inn i klasserommene. Dyktige rektorer har sagt rett ut at skolen svikter etter opplæringslovens bestemmelse om tilpasset opplæring.

Høyre vil derfor styrke skolebudsjettet i barneskolen med 133 millioner kroner neste år. Det tilsvarer over 180 lærerårsverk, men vi mener hver enkelt rektor og hver enkelt skole selv skal velge hvordan de vil bruke de ekstra midlene. Noen skoler trenger en miljøterapeut, noen en psykolog, andre vil kanskje ansette en kokk eller kjøpe nettbrett til elevene.

Høyre vil bruke 46 av millionene på å styrke elevsatsen med 1000 kroner per elev. Dermed får alle barneskolene i Oslo mer å rutte med. De resterende 87 millionene vil gå til å finansier en nedre grense for hvor billig en Oslo-elev kan være. Den grensen mener vi, i likhet med Deloitte som har utredet spørsmålet, går på 74 000 kroner per elev. I dag driftes 44 Oslo-skoler for et lavere beløp. Noen for hele 10 000 kroner mindre per elev. Det er uholdbart.

Høyre har hvert år siden 2015 foreslått å sette av mer penger til skolen enn det bystyreflertallet har vedtatt. I 2017 og 2018 la byrådet opp til et samlet kutt på nesten 100 millioner. Mens byrådet har kuttet i skolebudsjettene og lukket ørene for motforestillinger, har Høyre lyttet til engasjerte FAU-representanter fra hele Oslo. De har kontaktet politikere på rådhuset, invitert til møter, skrevet leserinnlegg og gjort en formidabel jobb med å forklare hvordan hverdagen er.

Det burde ha vært skrevet sanger og dikt om de foreldrene som rekker opp hånda i klasserommet og tar på seg jobben med å sitte i FAU. Uten disse foreldrene hadde ingen fått vite hvor krevende situasjonen er ved mange skoler. Uten dem hadde Høyre kanskje ikke gått til valg på å styrke skolene med 133 millioner kroner. Takk for at dere står på for barna våre, og riktig god sommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.