KOMMENTARER

Vårt fordømte ansvar og plikt

Slutt med romantikken. Alle forhold tar slutt. Det må du forberede deg på.

REGNESTYKKE: Hvor mye får du i pensjon? Har du råd til et samlivsbrudd? Det burde du kanskje regne på. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
REGNESTYKKE: Hvor mye får du i pensjon? Har du råd til et samlivsbrudd? Det burde du kanskje regne på. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er lykkelig og klissete gift. Og fornøyd med det. Men la oss ignorere det en stund og bli fryktelig uromantiske: Den tilstanden skal det bli en slutt på.

Alle samliv ender, det er et faktum i livet. Enten skiller dere lag eller så dør en av dere.

Den eneste måten du kan unngå å bli enslig på er ved å dø først eller samtidig. Ikke en strategi å satse på, med andre ord. Med denne helt åpenbare uunngåelige framtida er det ett spørsmål som melder seg: Hvorfor i alle dager er ikke folk forberedt på det?

En av jobbene jeg hadde som student var kundeservice for en vaskemiddelprodusent, og noen av samtalene jeg tok var lett hjerteskjærende. Eldre nybakte enkemenn som aldri hadde tatt i vaskemaskinen måtte plutselig tilegne seg denne okkulte kunnskapen.

Det gikk som regel bra, men man tenker jo litt på dem som aldri hadde det betydelige motet som kreves for å ringe om sånt. Heldigvis er nok dette et generasjonsspesifikt problem.

Arbeidsdeling i hjemmet er egentlig vel og bra og folks egne valg. Men det fører til en del problemer når samliv ender. Og ikke bare for tilfellene med menn som aldri har laget mat eller kvinner som aldri har kjørt bil. Demograf Kari Skrede kaller en del av den norske familiemodellen «Likestilling Light», der kvinnen gjerne jobber i et kvinnedominert yrke og deltid, og mannen fremdeles regnes som hovedforsørger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.