DEBATT

Vårt neste industrieventyr

Norge har klart å bygge seg opp som en av verdens fremste oljenasjoner. Erfaringen kan vi bruke til å utvikle helseindustrien vår.

STERK INDUSTRI: Norge har i dag en oljeavhengig økonomi, og kommer til å ha en sterk oljeindustri i mange år framover. Men vi må huske på at vi også skal leve av noe etter oljen, og da peker helseindustrien seg ut som en næring som kan bli Norges neste industrieventyr., skriver Benedicte Kilander Bakke. Foto: Tom A. Kolstad / NTB Scanpix
STERK INDUSTRI: Norge har i dag en oljeavhengig økonomi, og kommer til å ha en sterk oljeindustri i mange år framover. Men vi må huske på at vi også skal leve av noe etter oljen, og da peker helseindustrien seg ut som en næring som kan bli Norges neste industrieventyr., skriver Benedicte Kilander Bakke. Foto: Tom A. Kolstad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har gode forutsetninger for å bygge en sterk helseindustri i Norge. Vi er verdensledende på en rekke medisinske områder, og vi har tidligere vist at vi evner å skape selskaper som har lyktes i å komme i kommersiell fase.

Et godt eksempel på dette er Algeta som ble solgt til Bayer for hele 17,6 milliarder norske kroner. Politikere sier at Norge skal være verdensledende på innovasjon og kunnskapsbaserte industrier. Derfor er det viktig at vi får framvekst av nye næringer som har gode forutsetninger for å lykkes.

Norge har i dag en oljeavhengig økonomi, og kommer til å ha en sterk oljeindustri i mange år framover. Men vi må huske på at vi også skal leve av noe etter oljen, og da peker helseindustrien seg ut som en næring som kan bli Norges neste industrieventyr. Men det forutsetter at det skapes gode rammebetingelser for å øke antall nyetableringer og skape vekst for norsk helseindustri.

Helseindustrien er svært kapitalkrevende, og det tar ofte lang tid fra en idé er på utviklingsstadiet og til den blir materialisert og kommersialisert. Før en vaksine kommer på markedet skal den igjennom årevis med testing, og det er i denne fasen det er helt nødvendig at selskapene får inn risikokapital for å holde seg i livet. De som lykkes kan imidlertid forvente store gevinster. En vaksine eller et produkt som kommer i kommersiell fase og slår an, kan bli en gullgruve for investorene. På mange måter minner derfor helseindustriens leting etter de gode ideene om olje- og gassbransjens leting etter brønner. Det krever store ressurser for å lykkes, men treffer man blink så er belønningen stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer