Foto: Massoud Hossaini / AP Photo/ NTB scanpix
Foto: Massoud Hossaini / AP Photo/ NTB scanpixVis mer

Nancy Dupree:

Vårt viktigste bidrag

Norges viktigste bidrag til Afghanistan var støtten til den amerikanske historikeren Nancy Dupree, som døde i Kabul 10. september.

Meninger

Afghanere sørger for tiden over den amerikanske historikeren og arkeologen, som brukte tiår på å bevare landets arv og historie. Nancy Hatch Dupree, senere kalt Afghanistans bestemor, kom til Kabul som en diplomats kone i 1962. Lite visste hun da, at dette landet kom til å bli parets felles lidenskap og hennes hjem gjennom flere tiår med krig og politisk uro.

Samina Ansari
Samina Ansari Vis mer

Et halvt århundre etter sin ankomst til Kabul, åpnet Dupree Afghanistans første senter dedikert til studiet av landets egen historie og samfunn.

I 2005 ble senteret omdøpt til ACKU (Afghanistan Center at Kabul University), da det ble registrert hos finansdepartementet og overført til sentral biblioteket på universitetet i Kabul.

Året etter tildelte universitet i Kabul ACKU et tomt i sentrum av campusen for å bygge et anlegg finansiert av den afghanske regjeringens utviklingsbudsjettet. De nye lokalene ble innviet av Ashraf Ghani i 2013. Finansiering av ansatte og operasjoner ble hovedsakelig hentet fra den Norske ambassaden og andre utenlandske givere.

Da jeg besøkte ACKU i 2016 for å skrive min masteroppgave om Afghanistan fikk jeg ikke møtt Nancy, men senterets direktør Abdul Waheed Wafa, som vennlig ga meg tilgang til senterets materialer.

Til tross for hennes fravær den dagen var Nancy fortsatt veldig tilstede. I korridorene til senteret hang det bilder av den gråhårede damen utkledd i tradisjonell afghansk kjole i lapis blåtoner med samsvarende sjal rundt halsen. Hennes runde og varme ansikt glødet av godhet. Hun kunne være min bestemor.

Alles lepper på universitet i Kabul berørte hennes navn, og takknemlighet for hennes tålmodig arbeid med å bevare den sårbare arven ett land veldig få assosierer med rik kultur og litteraturhistorie.

I dag ser mange afghanere på Dupree som en av sine egne, og hundrevis av mennesker skrev kondolanser på sosiale medier da hun forrentes med sin mann Louis Dupree, som døde i 1989. Men Nancy er like tilstede som hun var den dagen jeg ikke fikk møtt henne. Hun finnes i senterets store samling av Afghanske bøker, dokumenter, plakater, aviser, lysbilder, CDer, fakta-blader, tidsskrifter, magasiner, kart, fotografier og til og med sjeldne opptak av Afghansk -folkemusikk.

Gjennom de mange bøkene kan man også finne Nancy sine egenskrevne guidebøker, som forhåpentligvis kan guide landet i riktig retning.

ACKU er den rette plattformen å gjøre det fra men senteret trenger videre støtte, den Norske ambassaden som var så generøse i 2013 kan kanskje igjen åpne øynene for kunnskapsspredning for nasjonsbygging. Senteret ekkoer Nancy Duprees egne ord, nasjonen kan bygges gjennom informasjonsdeling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.