FRA BALKONGEN: Dalai Lama snakket til folk fra balkongen på Grand Hotell i Oslo under en velkomstmarkering onsdag formiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRA BALKONGEN: Dalai Lama snakket til folk fra balkongen på Grand Hotell i Oslo under en velkomstmarkering onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Vaskeekte Dalai Lama

Velkommen, Dalai Lama! Ropene lød unisont mot balkongen på Grand Hotell i formiddag, midt imot Stortinget.

Kommentar

Dalai Lama på balkongen i kjent positur. Rustrød og safrangul munkekappe. Hendene rundet sammen i sirkel og løftet mot pannen i en karakteristisk buddhistisk hilsen. Og så, med et stort smil og en håndbevegelse til siden: -Jeg er for ytringsfrihet for alle.

Og der sto de, shugden-buddhistene som har utropt Dalai Lama til hovedfiende. De messer som munker, men budskapet er mindre fredelig: «Stop lying, false Dalai Lama! Stop lying, false Dalai Lama!»

De er kommet ens ærend til Oslo for å demonstrere mot mannenm de i løpesedlene sine kaller «Den verste diktatoren i vår moderne tid».
Et blikk på hjemmesidene til shugden-buddhistene er egnet til å forveksle dem med Kinas kommunistparti. Bildene fra Tibet i førkommunistisk tid er de samme som Beijing-regimet bruker i sin propaganda-versjon av Tibets historie - historien om slaveri og livegenskap. Påstandene om at Dalai Lama er finansiert av CIA er også umiskjennelig lik den kinesiske varianten. Om ikke disse tilreisende demonstrantene er finansiert av Kina, er de i alle falle sterkt inspirert av retorikken derfra.

I sine trykte pamfletter forteller shugden-buddhistene derimot en historie som kunne vært klippet fra propagandaen til Tea Party-bevegelsen i USA, der det mer enn antydes at Barack Hussein Obama egentlig er muslim. I shugden-buddhistenes bevissthet er den «falske» Dalai Lama, han som står og smiler på balkongen på Grand i regnværet, egentlig muslim, han også.

Slik kan en teologisk spissfindighet troende buddhister imellom ha utviklet seg til et fiendskap så potensielt truende at Oslopolitiet er svært synlige i bybildet i dag. Og i bakgrunnen ler Kina sannsynligvis - hele veien forbi Stortinget.

Velkomsthilsenene var desto sterkere blant folk utenfor Stortinget da Norges Fredsråd og Den norske Tibetkomité ønsket Dalai Lama velkommen med appeller fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, SVs nestleder Bård Vegar Solhjell, Venstre-leder Trine Skei Grande og PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Bondevik, som tok imot Dalai Lama ved Fredspristildelingen i 1989 og senere i 2005, minnet igjen om at det er vanlig praksis for norske stats- og utenriksministre å ta imot Fredsprisvinnere. Solhjell henviste til feiringen av Grunnlovens 200 årsjubileum i disse dager og menneskerettighetenes plass i Grunnloven. Vår tradisjon er å å kritisere brudd på menneskerettighetene, enten de skjer i Kina, USA eller i Norge. Det dreier seg om universelle rettigheter, påpekte Solhjell. Og Trine Skei Grande refset sine politikerkolleger som lar seg instruere av mektige krefter til å gå på akkord med våre felles verdier.

Endelig kom den angivelig «falske» Dalai Lamaen ut på balkongen. Han virket temmelig vaskeekte der i regnet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.