Vaskehjelp og tidsklemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OTTAR BROX

hevder at jeg lengter nostalgisk tilbake til hushjelpsamfunnet i et innlegg i Dagbladet 18. mars. Det er langt fra det å ha rengjøringshjelp noen timer i uka til det hushjelpsamfunnet Brox refererer til fra tidlig i siste århundre. Å skape større aksept for å kjøpe rengjøringstjenester til hjemmet, vil øke den reelle valgfriheten for småbarnsfamilier.

Brox avslører nok en gang at han er en konservativ sosialist i utakt med sin tid. Han hevder at økt mulighet til vaskehjelp i hjemmet gir «et samfunn hvor unge kvinner har svært få valgmuligheter mens de venter på å 'bli gift' og forsørget.» I 2004 er det ikke slik at unge kvinner sitter og venter på å bli forsørget. Flere kvinner enn menn tar universitets- og høyskoleutdanning, og de får i snitt bedre karakterer. At flere får råd til å kjøpe vasketjenester til hjemmet, vil ikke medføre at norske kvinner gir avkall på dette. Jeg setter spørsmålstegn ved hvem av oss to som opptrer nostalgisk og tilbakeskuende i denne debatten.

Brox hevder at en ikke kan tilby folk å kjøpe hushjelptjenester uten at det vokser frem en sosialunderklasse i Norge. Den underklassen eksisterer allerede. En antar at 80-90% av kjøp av rengjøringstjenester til private hjem foregår i det svarte markedet. Dermed er nesten alle de som livnærer seg av å vaske private hjem avskåret fra de velferdsgodene vi andre nyter godt av. Ved å iverksette tiltak for å hvitvaske denne bransjen vil en oppnå nettopp det motsatte av det Brox hveder. En rekke mennesker vil bli løftet inn i fellesskapets goder og beskyttelse. Fordi sosialister som Brox ikke engang er villige til å diskutere åpent tiltak som kan gjøre rengjøring hvitere, bidrar til å opprettholde denne sosiale underklassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer