Vasker bort syndene på hindufestival

LOS ANGELES (Dagbladet): Nygifte Madonna, Sharon Stone, Demi Moore og Pierce Brosnan vil onsdag vaske vekk syndene sine sammen med millioner av hinduer i Allahabad i India. Men ikke uten protester fra hindugrupper.

De rike Hollywood-stjernene vil delta på den hellige Maha Kumbh Mela-festivalen, og det er først og fremst boforholdene deres som har fått flere hindugrupper til å reagere. De aller fleste pilegrimene vil leve i spartanske og støvete telt under festivalen.

Superstjernene flyr derimot inn på dagen, og mange av dem vil leve i luksus under den «åndelige olympiaden».

«Uhellig» luksus

Luksushotell står klare til å ta imot de søkkrike stjernene. Det er også satt opp flere luksustelt på elvebankene ved det hellige elvemøtepunktet, der Ganges og Jumna møtes.

En sekt av nakne hinduasketer protesterer mot det uhellige luksuslivet som stjernene - og andre rike fra Vesten - ser ut til å ville leve i når de ankommer Allahabad.

I flere dager har medlemmer av Naga-sekten demonstrert utenfor luksusteltleiren, som er satt opp av den britiske turoperatøren Cox & Kings. Sektens hellige menn mener at luksusen representerer alt annet enn hinduenes verdisyn, og vil derfor markere sin holdning overfor det «uhellige». Flere reagerer også på turistifiseringen av hindutradisjonen.

30 millioner

Stjernene valfarter i likhet med millioner av andre hindutilhengere til den 42 dager lange festivalen, som holdes hvert 12. år i staten Uttar Pradesh i Nord-India. Onsdag er det ventet at så mange som 30 millioner hinduer kan være samlet i Allahabad.

Men ikke alle er like negative:

- De vil kjøpe mat og gi den bort gratis hver dag. Dermed får de balansert det med alle de syndene de gjør i livet ellers. Det å hjelpe andre er det største vi kan gjøre, sier Xavier Savoji, ifølge Financial Times.

Det var avisa Times of India som nylig meldte om Madonnas og andre Hollywood-stjerners ankomst, men verken amerikanske eller engelske reiseoperatører vil oppgi navn på kjendiser av sikkerhetshensyn.

- Vi bringer mer enn 600 prominente gjester til Maha Kumbh Mela, opplyste en engelsk reiseagent til Times.

Også Richard Gere og sir Paul McCartney er nevnt som mulige gjester under festivalen.

<B>UHELDIG LUKSUSLIV:</B> Superstjerner som Madonna, her fra USA-premieren på «Snatch» for noen dager siden, bør ikke bo i luksus hvis hun vil delta på hindufestivalen Maha Kumbh Mela i Nord-India, mener de hellige mennene i Naga-sekten.