Anmeldelse: Eva B. Ragde og Trude Teige «På åstedet – jakten på bevisene»

Vasser i gørr og blod

Kriminalteknikker Eva B. Ragde byr på sine mangeårige erfaringer fra brutale åsteder.

PROFESJONELLE: Trude Teige (t.v.) og Eva B. Ragde har begått en uhyre interessant bok, skrevet med uhøytidelig alvor og akkurat passe blanding av beskjedenhet og faglig tyngde. Foto: Tine Poppe
PROFESJONELLE: Trude Teige (t.v.) og Eva B. Ragde har begått en uhyre interessant bok, skrevet med uhøytidelig alvor og akkurat passe blanding av beskjedenhet og faglig tyngde. Foto: Tine Poppe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eva B. Ragde er en erfaren kriminaltekniker med store formidlingsevner. Jeg har vært så heldig å få oppleve henne i et foredrag for noen år siden. I framføringen struttet hun av energi, fortellerglede og et sterkt ønske om å forklare hva yrket består i og hvor annerledes det er enn det vi ser i populærkulturen, særlig i TV-serier.

Hun viste hvordan møysommelig innsamlede spor etter en gjerningsperson kan spinne et nett av beviser ingen forsvarsadvokat kan annullere, uansett hvor retorisk dyktig og frekt provoserende vedkommende agerer foran dommerne. Slike nett av kriminaltekniske spor blir vi akkurat nå nærmest daglig eksponert for i forbindelse med prosessen mot en tidligere justisministers samboer.

Rovmord og mishandling

Når Eva B. Ragde – som er søster av Anne B. Ragde – nå øser fra sin kunnskap i bokform, har hun og medforfatter Trude Teige valgt å gjøre det ut fra seks saker. Alle dreier seg om alvorlig kriminalitet: rovmord, mishandling, voldtekter, og helt til slutt 22. juli-bomba i Regjeringskvartalet.

Ragde og kollegene vasser bokstavelig talt i blod, stank og gørr. De må være årvåkne og påpasselige så de ikke forurenser eventuelle beviser med andres DNA. De må jobbe seg gjennom åstedet fra millimeter til millimeter for å danne seg et bilde av hva som kan ha foregått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer