Vasser i tilbud

Denzel Washington (47) kan velge og vrake i filmtilbud etter at han fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle i mars. Snart skal han også regidebutere.

LOS ANGELES (Dagbladet): Warren Beatty fikk overbevist ham om at han også burde spille i sin debutfilm som regissør. Selv om Beatty hadde gode argumenter og overbeviste Washington, vet han ikke om han vil gjøre det igjen.

- Det er nærmest meningsløst krevende. Du føler ikke at du har nok tid til noe som helst. 24 timer er ikke nok, sier Washington til Dagbladet.

Nå er den arbeidsnarkomane skuespilleren aktuell på norske kinoer i «John Q», en film som handler om en økonomisk presset far som i desperasjon barrikaderer seg på akuttmottaket på et sjukehus. Årsaken er at sønnen ikke får hjerteoperasjon fordi forsikringen ikke strekker til.

Usentimental

Flere av Washingtons mest kjente roller, som Malcolm X i filmen med samme navn, er basert på sanne historier. Selv mener han det er tilfeldig at han har fått mange roller i halvt biografiske filmer.

- Hva skal jeg si når Richard Attenborough spør om jeg vil spille Steve Biko i «Et rop om frihet»? Og når Spike Lee vil ha meg til å tolke Malcom X? Da spør du bare om når vi kan begynne, sier Washington, som ikke synes at de biografiske filmene er vanskeligere enn andre. Han rister på hodet av kritikken han har fått for rollene som den uskyldig drapsdømte bokseren Rubin «Hurricane» Carter og den militante svarte lederen Malcolm X.

- Dette er film. Ingen liv varer i to timer og 15 minutter - og ingen som blir skutt, får oppleve at et orkester spiller for dem idet kula treffer. Film er en dramatisk form. Det er noe du må forstå når du spiller eller regisserer en film - og det må også publikum leve med.

Selv har han ikke en personlig rangering på noen av de vel 30 filmene han har medvirket i i sin over 20 år lange karriere.

- Jeg er usentimental i forhold til filmene mine. Jeg ser dem ikke mer enn en gang, untatt «John Q» og «Training Day». De filmene så jeg mye fordi jeg måtte forberede meg på - som regissør - å se meg selv som skuespiller. Vanligvis er det den neste filmen, det ferske materialet, jeg liker best.

- Enklere før Oscar

Også når han nå debuterer som regissør, er historien basert på en virkelig historie. « Antwone Fisher » , som trolig får norgespremiere i mars neste år, handler om en ung, svart mann på jakt etter sin familie og historie.

- Og så er du klar for å spille rollen som Frank Sinatra hadde i «The Manchurian Candidate»?

- Nei, det er ikke sikkert. Jeg er tilbudt rollen, men jeg vet ikke. Selv om jeg har vunnet Oscar før, er det flere interessante manus og filmfolk jeg møter etter at jeg vant med «Training Day» i år. Det gjør livet mer komplisert. For du vet ikke hva du skal velge. Det var enklere før, når du bare hadde to roller å velge mellom.

Sier den tidligere ungdomsarbeideren, som ved en tilfeldighet havnet på teaterscenen, i tv-serier og som nå har hatt en overbevisende karriere i Hollywood.

Han er ikke den som angrer på så mye i karrieren sin, men han synes ikke han gjorde klokt i å si nei til å spille mot Morgan Freeman i «Seven». Etter at Washington sa nei, gikk rollen til Brad Pitt.

- Men jeg kan ikke klage over karrieren min, smiler han.

OSCAR-MAS: Denzel Washington (47) er en av de best likte skuespillerne både i Hollywood-kretser og hos publikum. Han er nå aktuell i «John Q» på norske kinoer.