Våt på bluesen

NOTODDEN (Dagbladet): Det er ikke godt å vite om det er bluesånden eller -åndene som skal takkes, men den eneste det regnet på i bluesbyen i går, var amerikanske Candye Kane. Og det kom brått og brutalt.

For oss andre var det like tørt som ølkranene vil være når dette leses. For Notodden viste seg fra sin aller beste side i går.

  • Jeg kan ikke huske sist tilstrømmingen til Brygga har vært større. 2500 publikummere var inne, og likevel måtte mange avvises ved porten. Steinar Albrigtsen, Terry Evans og Vidar Busk sørget for underholdningen, mens publikum smilte om kapp med sola i de fem timene det varte. Stappfullt var det også i bakgården som huser den akustiske scenen, som vanlig et gratistilbud til de mange tusen som strømmer til Notodden for å få en smak av blues og folkeliv - i går med Knut Hem, Jolly Jumper & Big Moe og Kåre Virud på scenen.
  • Men selv om det regnet fra seg i løpet av natta, var magasinene langt fra tomme. Det fikk Candye Kane erfare mens kollega Terry Evans fikk publikum til å hoppe og danse på Brygga. Plutselig løfter et lite vindkast duken over scenen, og Candye får en skikkelig kalddusj der hun sitter totalt uforberedt og nyter musikken bak scenen. Som gammel pornostjerne er hun neppe ukjent med «wet T-shirt»-konkurranser, men neppe i en slik setting. Dyvåt rister hun litt på den tunge kroppen og tar det hele forbløffende sporty.
  • Den samme Kane, nå i tettsittende rød kjole med høy splitt og tunge fordeler, ga et forrykende og morsomt show på en stappfull Sangerheimen fredag kveld. Åpenlyst flørtet hun med publikum og dediserte en sang til statsminister Jens, som hun møtte under åpningen av festivalen og syntes «var så søt». Men det spørs om han faller for «Let's Commit Adultery», som betyr noe sånt som «la oss være utro»...
  • Candye bruker sin egen tyngde med all mulig tyngde i showet sitt, for å si det sånn. Og hun svarer selv på spørsmålet mange sikkert har lyst til å stille, men dropper av høflighet: «Jeg veier 237 pund nå (107 kilo) og det blir bare mer og mer moro,» sier Candye. Det betyr at hun har lagt på seg 17 kilo siden hun spilte inn «200 Lbs of Fun» i 1998.
  • Snooks Eaglin blir liten i forhold, men han er stor på andre måter. Gitaristen og vokalisten fra New Orleans har vært blind siden han var to år, og opptrer sjelden utenfor hjembyen. I en slentrende stil, med et umiskjennelig sørstats-«y'all» som hilsen i annenhver setning, ga han smakebiter fra sitt funky bluesrepertoar - med innlagte popsvisker og en meget kurant «Mustang Sally» - i Notodden teater. Y'all!
  • Konsertene fortsatte til langt på natt, og i dag avsluttes den 14. bluesfestivalen med utekonsert i Myrens Dam.
<B>VÅT CANDYE:</B> Amerikanske Candye Kane fikk en ufrivillig dusj bak scenen, men smiler like mye som hun gjør på scenen.