Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Våtdraktmysteriet» kan vinne prestisjepris

Magasinets reportasjer vekker enorm interesse. Nå kan Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen vinne Amnesty-pris.

PRESTISJEPRIS: Journalist Anders Fjellberg (t.v.) og fotograf Tomm W. Christiansen er nominert til Amnesty International Media Awards for sakene om «Våtdraktmysteriet».  Foto: Hans Arne Vedlog
PRESTISJEPRIS: Journalist Anders Fjellberg (t.v.) og fotograf Tomm W. Christiansen er nominert til Amnesty International Media Awards for sakene om «Våtdraktmysteriet». Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er veldig stort for oss, særlig med tanke på hvem vi er nominert sammen med. Det er et smigrende selskap å være en del av, sier journalist Anders Fjellberg.

Sammen med fotograf Tomm W. Christiansen er han nominert til årets Amnesty International Media Awards, i kategorien «feature».

Prisen deles ut til journalistikk som Amnesty mener kan øke forståelsen for menneskerettighetsspørsmål. De to andre nominerte prosjektene tilhører store medier som britiske Observer og amerikanske GQ Magazine. Totalt var det over 40 påmeldte bidrag i feature-kategorien.

- Dette er ufattelig gøy! Og så er det utrolig givende at en sak man legger ned så mye arbeid i, med et ekstremt alvorlig og viktig tema, får denne oppmerksomheten. Det bekrefter igjen at det finnes bred interesse for skikkelig journalistikk om ekte temaer, sier Tomm W. Christiansen.

Mystisk likfunn Lørdag 13. juni i sommer gikk den første reportasjen i Dagbladet Magasinet. I «Våtdraktmysteriet» presenteres leserne for et mystisk likfunn på stranda på Lista i Vest-Agder. Levningene av et menneske i våtdrakt ble funnet 2. januar, og etter flere måneder var politiet fremdeles langt unna å identifisere den døde.

Et annet lik, iført samme type våtdrakt, ble også funnet på en nederlandsk strand, og etterhvert klarte nederlandsk politi å fastslå at to våtdrakter av denne typen hadde blitt solgt i den franske havnebyen Calais samme dag i fjor høst. Det var status i saken da Fjellberg og Christiansen begynte å se på den i april i år.Her kan du lese hele reportasjen i en spesialutgave for nettet.

DNA-test Da Fjellberg og Christiansen besøkte en flyktningleir utenfor Calais, fikk de tips om hvem en av de avdøde kunne være. Etter å ha fått tillatelse av den savnedes familie, kunne Dagbladet ta DNA-prøver som ble sammenlignet med politiets DNA-profil av de to druknede personene. Noen uker senere kom svaret: De hadde identifisert den døde som ble funnet i Nederland, den syriske 22-åringen Mouaz Al Balkhi.

Saken om identifiseringen ble oversatt til engelsk, og vakte så stor oppsikt at Dagbladet fikk konkrete tips om hvem som kunne være familien til den døde personen som ble funnet på Lista. En ny DNA-sammenligning kunne gjennomføres, og på ny ble det treff: Denne gang på 28 år gamle Shaid Omar Kataf, også han flyktning fra Syria.

Voldsom respons Reportasjene har fått enorm oppmerksomhet verden rundt siden sommeren, og har blant annet blitt gjengitt i sin helhet i britiske Sunday Times og New Statesman, og belgiske De Standard. BBC har i skrivende stund laget fire innslag om saken.

Nylig ble Fjellberg invitert av New York Times til å skrive en kommentar om situasjonen i flyktningleiren ved Calais, bedre kjent som «The Jungle».

I forrige uke holdt han sågar en såkalt TED-talk om saken under konferansen TED Global i London. Han innrømmer at all viraken rundt reportasjene har kommet som noe av en overraskelse.


- Vi visste at vi satt på en solid sak og en spesiell historie, men så egentlig ikke for oss denne voldsomme responsen, sier Fjellberg.

Saken har også blitt rosende omtalt av mange internasjonale journalister og fagfolk på sosiale medier som Twitter.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!