«Vatikanet» på parkeringsplass

Ron Howard regisserer i disse dager sin andre Dan Brown-roman, «Engler og demoner». Innspillinga skaper like mange kontroverser som «Da Vinci-koden».

(Dagbladet.no): Ron Howard var godt i gang med å overføre Dan Browns suksessroman «Engler og demoner» til kinoduken, da Vatikanet satte foten ned for filming inne i kirkene i den lille staten.

I stedet for å sette seg ned og deppe, tok den rutinerte regissøren saken i egne hender.


Howard bygde like godt en fullskalamodell av fasadene rundt halve Petersplassen - på en parkeringsplass i Hollywood.

Fornærmelse mot Gud

Dan Browns «Engler og demoner» ble utgitt i 2000, tre år før forfatterens definitive internasjonale gjennombrudd med «Da Vinci-koden».

Boka - og filmen - er dermed en forløper, det som på fagspråket kalles en prequel, til historien Ron Howard regisserte i 2006.


Denne gangen må professor Robert Langdon (Tom Hanks) reise til Italia for å forhindre at et hemmelig broderskap kalt Illuminati ødelegger Vatikanet.

Historien er kontroversiell på mange måter, men det er påstanden om at Jesus fikk barn med Maria Magdalena som har fått den katolske kirka til å se rødt og kalle den «en fornærmelse mot Gud».

«Vatikanet» på parkeringsplass

Navnet var nok

En av Vatikanets talspersoner forklarer at de ofte gir tillatelse til filmskapere, såfremst de respekterer kirkens tradisjoner.


- Vanligvis leser vi manuskriptet, men i dette tilfellet var det ikke nødvendig. Bare navnet Dan Brown var nok, sier han til papirutgaven av den britiske avisa Telegraph,
gjengitt hos Associated Content.

Dan Browns «Da Vinci-koden» skapte mye oppstyr blant katolikker for noen år siden. I 2005 gikk Vatikanet for første gang aktivt ut for å avkrefte innholdet i ei bok. Senere samme år splittet filminnspillinga de engelske kirkene.

Der fikk Ron Howard filme innendørs under tvil, i Vatikanet ble det et blankt nei. Men nå står altså Gian Lorenzo Berninis arkitektoniske mesterverk på en asfaltplass i Hollywood.

I Napoli

Viktige innescener fra kirkene Santa Maria del Popolo og Santa Maria della Vittoria skal vel å merke tas opp i lignende bygg i Napoli.


Store greenscreens dekker dessuten noen av fasadene på modellen, slik at uteopptak som allerede er gjort kan legges inn digitalt.


Filmen skal etter planen ha premiere i mai til neste år.

HOVEDROLLENE: Tom Hanks blir igjen å se som Robert Langdon. Denne gangen spiller han mot Ayelet Zurer.
FLYTUR OVER «VATIKANET»: Slik ser Hollywood-utgaven ut fra lufta.
REGISSØREN: Ron Howard filmer ute i Roma. Oppfølgeren til hans filmatisering av «Da Vinci-koden» er tematisk sett en forløper.