Vatikanets avis gjør Potter-helomvending

Skryter av siste film.

(Dagbladet.no): Harry Potter er ikke bortskjemt på støtte fra den katolske verden. Mens han var kardinal, tok nåværende pave Benedict XVI sterkt avstand fra den populære bokserien, og uttalte blant annet at den forførte de unge og undergravet kristendommen.

En av biskopene hans, tyske Gerhard Maria Wagner, har kalt bøkene satanisme. 

Derfor var det en nokså uventet anmeldelse som ble publisert i Vatikanets offisielle avis, L'Osservatore Romano, i går (NB: Artikkelen er ikke på nett).

Fire stjerner
Avisa skryter av den siste Potter-filmen, «Harry Potter og halvblodsprinsen», og gir den fire stjerner. Filmen har offisiell premiere i dag, og Vatikanets avis mener det er den klart beste i serien. Det melder blant andre den britiske avisa the Guardian.

Filmen får blant annet skryt for å skille tydelig mellom godt og ondt. 

- Det går en klar linje mellom godt og ondt, og filmen gjør det klart at det gode er rett. Vi forstår tydelig at noen ganger krever dette hardt arbeid og offer, skriver avisa, ifølge The Telegraph.

L'Osservatore Romano setter også pris på filmens budskap om at Lord Voldemorts jakt på evig liv er galt. Til og med tenåringsromansene i filmen får skryt, ettersom avisa mener dette gjør ungdommene mer troverdige.

- Feil type helt
Avisa har tidligere gått hardt ut mot bokserien, og kalt Harry Potter «feil type helt». Bøkene har særlig blitt kritisert for å forherlige bruken av magi, og å framstille mennesker uten magiske krefter som dumme og uvitende. Harry Potter har også kommet svært dårlig ut av sammenligninger med andre britiske fantasybøker som «Narnia» og «Ringenes Herre».

IKKE FAN: Pave Benedict XVI har tidligere kritisert Harry Potter-bøkene. Foto: SCANPIX / AP /Alberto Pellaschiar
IKKE FAN: Pave Benedict XVI har tidligere kritisert Harry Potter-bøkene. Foto: SCANPIX / AP /Alberto Pellaschiar Vis mer

Men nå kan den katolske avisa ha snudd på hælen.

Høye forventninger
Vatikan-støtte eller ikke, den premiereklare Potter-filmen er ventet å bli svært innbringende.

Bare i USA er det ventet at den vil spille inn over 140 millioner dollar i løpet av de fem første dagene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Den forrige filmen i serien, «Harry Potter og Føniksordenen», dro inn 139,7 millioner dollar i løpet av sine første fem dager i USA.

I Norge braker det løs med festpremiere og nattkino ved Akershus festning i Oslo i dag. Billettene til utendørskinoen ble revet vekk i løpet av tre og en halv time. Til premieren kommer også James og Oliver Phelps, som spiller tvillingene Frank og Fred Wiltersen i filmene.

Den norske distributøren Sandrew Metronome har også høye forventninger til filmen. 3,3 millioner nordmenn har sett de tidligere filmene i serien på kino, skriver Finansavisen i dag.

- Denne gangen håper og forventer vi opp mot 500 000, sier markedsdirektør Line Andresen til avisa.

Hun regner med å selge billetter for 40 millioner kroner i Norge, og forteller at fjorårets omsetning ble betydelig mer beskjeden for selskapet enn forventet, etter at Potter-filmen ble utsatt til i år.

IKKE FAN: Den tidligere tyske biskop Gerhard Maria Wagner, utnevnt av den nåværende paven, har kalt Potter-bøkene for satanisme. SCANPIX / EPA/JACK HAIJES
IKKE FAN: Den tidligere tyske biskop Gerhard Maria Wagner, utnevnt av den nåværende paven, har kalt Potter-bøkene for satanisme. SCANPIX / EPA/JACK HAIJES Vis mer