Vatikanets taushet

Constantin Costa Gavras' siste film, «Amen», som nylig hadde premiere i Frankrike, har vakt voldsom debatt. Først ville man forby plakaten.

  • Filmen handler om pave Pius XIIs taushet under annen verdenskrig, og hvordan to personer forsøker å informere ham om jødenes skjebne. Den ene er SS-offiseren Kurt Gerstein, som var kjemiker og med på «den endelige løsningen», men som på grunn av sin sterke protestantiske tro ikke aksepterte den. Den andre personen, abbed Riccardo Fontana, er oppdiktet. Filmen er basert på stykket «Presten» av tyske Rolf Hochhuth, som allerede vakte skandale i 60-åra.
  • Plakaten, som framstiller et hakekors oppå et katolsk kors, er laget av Oliviero Toscani, fotografen bak de provoserende Benetton-reklamene. Også denne gangen provoserte han. En katolsk organisasjon gikk rettens vei og ville ha plakaten forbudt, men fikk ikke medhold.

Det ble så mye bråk om plakaten at oppmerksomheten ble ledet bort fra selve filmen. Den er også provoserende, i typisk Costa Gavras-stil. Mannen bak filmer som «Z», «Tilståelsen», «Missing» og «Music Box», maler ikke akkurat med tynn pensel. Når han er blitt overbevist om en sak, vil han gjerne overbevise resten av verden om det samme.

  • Her håndterer han historisk materiale. Det er et faktum at paven ikke rørte en finger under annen verdenskrig, og mange har siden lurt på hva han hadde kunnet gjøre hvis han hadde talt jødenes sak eller i det minste kritisert nazistene. Han lot riktignok klostrene åpne for noen tusen italienske jøder, men det var først etter at nazistene hadde begynt å deportere jøder som var omvendt til katolisismen.
  • Kurt Gerstein er en interessant person. Han ble til slutt arrestert og tok sitt eget liv i et fransk fengsel, etter å ha redigert et slags testamente hvor han forklarte alt om gasskamrene, og som ble brukt som bevismateriale i Nurnberg. Også revisjonistene har benyttet Gersteins testamente, særlig fordi det er forskjeller i den tyske og den engelske versjonen.
  • Historikerne krangler allerede om hva som er sannheten om pavens holdning under krigen.

- Hvert ord Pius XII sier er sant, sier Costa Gavras, som har pløyd gjennom et stort historisk materiale. Det er derfor han tar en viss avstand til Hochhuths stykke. Costa Gavras understreker også at han aldri hadde kunnet lage filmen i noe annet land enn i Frankrike. Der har den katolske kirken offisielt beklaget pavens taushet. Vatikanet har besluttet å åpne arkivene - til 1939.