Vått og godt

Fargesterk, spennende og sjarmerende fiskehistorie.

FILM: Dette er et glitrende eksempel på en familiefilm i ordets rette betydning. Mens den tradisjonelle tegnefilmen sliter i motbakke, cruiser dens dataanimerte fetter av gårde fra suksess til suksess.

Gullrekke

«Oppdrag Nemo» er den foreløpig siste i gullrekka fra Pixar/Disney, og har førpremiere over hele landet til helga. Det er ingen grunn til at den ikke skal bli en av årets best besøkte filmer her, som i hjemlandet.

Historien er enkel og rett fram. I hvert fall på overflaten. Den lille klovnefisken Nemo blir fanget av en sportsdykker og ender i akvariet til en tannlege i Sydney. Alenepappaen Marlin legger i vei for å redde sin sønn. Han får følge av Dory, en kirurgfisk med usedvanlig dårlig korttidshukommelse.

Grunnleggende angst

Det går bra til slutt, men veien fram er lang, hindringene mange og oppdraget i utgangspunktet praktisk talt umulig.

Hvis en kan tillate litt hobbypsykologi oppi dette, så handler naturligvis «Oppdrag Nemo» om mer enn en reise under havet. Det dreier seg også om overbeskyttende foreldre, eventyrlystne barn og aller viktigst: En grunnleggende angst for å miste dem man er mest glad i.

Representerer dette en mer moderne Disney? Nei. Liknende temaer ligger også i bunnen av klassikere som «Pinocchio» (1940), «Bambi» (1942), og de nyere «Løvenes konge» og «Lilo og Stitch». At man makter å behandle såpass seriøse temaer så elegant, er utvilsomt en årsak til at de gamle Disney-filmene fremdeles treffer publikum.

Realistisk uttrykk

«Oppdrag Nemo» har fått et ekstremt fargesterkt, nesten hyperrealistisk visuelt uttrykk, har massevis av humor og et stort hjerte. Familiefilm er ofte et misbrukt ord. Her passer det ypperlig, deler av humoren og referansene er åpenbart tiltenkt voksne, (her siteres både «Psycho» og «Fuglene»), men det blir aldri så dominerende at barn føler seg ekskludert.

Voksne bør få med seg originalversjonen med en suveren Ellen DeGeneres som Dory.

Siw Anita Andersen er ingen dårlig norsk erstatter, den norske versjonen er faktisk riktig bra.

Mange gode ord, men det mest beundringsverdige ved «Oppdrag Nemo» er likevel hvor stramt og økonomisk den er fortalt.

Til tross for alle de morsomme og spennende avsporingene underveis tapes historiens hovedfokus aldri av syne. En sikker vinner.

PRAKTFULL: «Oppdrag Nemo» er et stykke utrolig velgjort film laget for et stort publikum. Her er virkelig noe for alle.