Vått, rått og blått

Piperøykende 68-ere er i ferd med å bli erstattet av en ny generasjon dansende og svettende jazzelskere under MoldeJazz.

Det damper feite rytmer fra kulturhuset i Molde, der hundrevis av dansekåte ungdommer holder til hver natt denne uka. Hva som har skjedd? Jo, MoldeJazz har endelig tatt konsekvensen av sin slappe holdning til den nye norske jazzscenen. Først i år slippes drum n'bass og jazzifisert tekno for alvor til i Molde.

Feriekolonien Blå

Festivalledelsen selv vil ikke gå med på at de har vært trege til å fange opp nye trender. Men satsningen i samarbeid med den førende Oslo-klubben Blå er likevel en indikasjon på at noe har skjedd. Blå har tatt med seg betjening og artister fra Oslo til Molde, totalt 65 personer.

- Dette er den største norsk-satsningen i festivalens historie, sier festivalsjef Thorstein Granly.

Og Blå i Molde er allerede en knallsuksess. Her møtes moderne elektronisk musikk og improvisert jazz. Klubben presenterer unge og ofte ukjente norske musikere som representerer jazzens nye subsjangere.

I løpet av festivalen spiller både Vector, DJ Tee Bee, Krøyt, Martial Beats, Wibutee, Spacebopsircus, Phono, Jaga Jazzist og Urban Sites på Blå-scena - og til høsten kommer alle artistene med to spor hver på en egen Blå-plate.

Adrenalin-kick

Om det vil funke like bra på plate som i Molde, gjenstår å se. Adrenalin-kicket fra 600 dansende i festivalens Blå-sone, er nemlig det mest oppsiktsvekkende så langt under årets MoldeJazz.

For en middelaldrende festival er Blå-satsningen et viktig og riktig steg for å møte et nytt publikum; de som festivalen i framtida vil være helt avhengig av.

- Sinnsykt bra. Endelig noe for oss også, sa en hoppende ung romsdaling til Dagbladet natt til i går.

- Vi er jævlig fornøyde. Dette er et sprekt grep fra festivalens side, sier Blå-sjef Martin Revheim. Han og kompanjong Kjell Einar Karlsen smiler fornøyd - og Revheim er allerede invitert inn som nytt medlem i programrådet til jazzfestivalen. MoldeJazz kan ha funnet nøkkelen til også framtidig suksess.

Grein på nesa

Enkelte jazzere av det mer voksne slaget var innom på første klubbkveld natt til i går. Noen så ut til å grine litt på nesa, og da er det fristende å minne om at de første be-bop-musikerne ble kalt «sabotører» på 40-tallet.

PS: I morgen er det Funky Happening på Romsdalsmuseet med blant andre BigBang, Zawinul Syndicate og Soul Kitchen. Dessuten dukker D'Sound med gjester opp på kulturhuset.

BLÅ I MOLDE: Endelig er ung jazz kommet ordentlig inn i den snart 40 år gamle jazzfestivalen i Molde. Her Vector med trompetist Sjur Mileteig og gitarist Stig Gunnar Ringen.