Vebjørn Sand med isbru i New York

Kopi av brua i Ås.

Vebjørn Sand har fullført arbeidet med ei isbru utenfor FN-bygningen i sentrum av New York. Prosjektet er ment som et bidrag fra den norske kunstneren til den globale klimakampen.

Mandag var brua ferdig, og etter planen skal den bli stående ved verdensorganisasjonens hovedkvarter fram til 31. januar. Sand er fra før av kjent for å ha bygget en isbru som fortsatt står i Antarktis, og en vanlig bru etter Leonardo da Vincis tegninger i Norge.

– At det globale klimaet endres, er så bekymringsfullt at FN har satt temaet helt øverst på sin dagsorden. En smeltende isbru foran FN-hovedkvarteret vil være en sterk påminnelse om den globale oppvarmingens ødeleggende virkning, framholder Norges FN-delegasjon.

– Det vil minne om hvordan isområdene smelter i Antarktis, Arktis og på Grønland, heter det i en uttalelse delegasjonen sendte ut for ikke lenge siden. Samtidig med at Sand bygger sin isbru, blir en utstilling av malerier og fotografier om temaet vist i New York.

Den 41 år gamle Vebjørn Sand er kanskje mest kjent som maler, men har også gjort seg bemerket med sine utendørsprosjekter. Han regnes som sterkt påvirket av den klassiske tegne- og malerkunsten.

NTB

ISBRU: Den norske kunstneren Vebjørn Sand arbeider med sin isbru utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Prosjektet er ment som et bidrag fra den norske kunstneren til den globale klimakampen, og brua skal etter planen bli stående fram til 31. januar. En smeltende isbru vil være en sterk påminnelse om den globale oppvarmingens ødeleggende virkning, framholder Norges FN-delegasjon. Foto: Shannon Stapleton, SCANPIX/REUTERS
ISBRU: Den norske kunstneren Vebjørn Sand arbeider med sin isbru utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Prosjektet er ment som et bidrag fra den norske kunstneren til den globale klimakampen, og brua skal etter planen bli stående fram til 31. januar. En smeltende isbru vil være en sterk påminnelse om den globale oppvarmingens ødeleggende virkning, framholder Norges FN-delegasjon. Foto: Shannon Stapleton, SCANPIX/REUTERS Vis mer