FLYTTER: Bildekunstner Vebjørn Sand pakker ned galleriet i West Village i New York. Om to år åpner de i nye lokaler, et steinkast unna. Dette bildet er tatt utenfor galleriet 2009. Foto: Pontus Höök
 / Dagbladet
FLYTTER: Bildekunstner Vebjørn Sand pakker ned galleriet i West Village i New York. Om to år åpner de i nye lokaler, et steinkast unna. Dette bildet er tatt utenfor galleriet 2009. Foto: Pontus Höök / DagbladetVis mer

Vebjørn Sand pakker sammen galleriet i New York

Åpner i nytt lokale i 2019.

(Dagbladet): Den kjente, norske maleren Vebjørn Sand annonserer på Facebook at det mye omtalte Gallery Sand i New York skal flyttes.

Galleriet styres av Vebjørn, tvillingbroren Aune Sand (51) og Marianne Aulie, som alle har bodd og jobbet i New York i mange år. Nå pakker de sammen, og satser på gjenåpning i nye lokaler.

- Galleri Sand West Village åpner i mars 2019. Vi skal utvide lokalene, og har hatt ti fantastiske år 227 West 4th Street, skriver Vebjørn Sand.

Ut på turné

Verken Vebjørn eller broren Aune ønsker å kommentere nyheten ytterligere overfor Dagbladet, men ifølge Vebjørns Facebook-post «holder de seg i nabolaget» i New York når de åpner igjen i 2019.

- Vi satser på ti nye år på Manhattan, men i de to neste åra skal vi turnere med maleriene mine i Norge, Europa, Asia og Amerika. Ønsk oss lykke til, forteller kunstneren.

Vebjørn Sand er nå aktuell med åpningen av sin nye maleri- og grafikkutstilling på galleri Fineart i Oslo.

Dørene skal etter planen åpnes 26. april, og utstillingen «Guernica - et vendepunkt» tar for seg den spanske byen Guernica som ble jevnet med jorden i opptakten til 2. verdenskrig.

Sands største

- Når maleren Vebjørn Sand tar for seg en av de største militære overgrepene i menneskets moderne historie, gjør han det med en impresjonistisk fargeskala, søte hundevalper og tøffe sportsbiler, heter det i omtalen.

Utstillingen skal til dags dato være Sands største maleriutstilling og åpner på dagen 80 år etter at bombene falt.

For to år siden gjorde Galleri Sand sitt største enkeltsalg noensinne. Kjøperen var den amerikanske forretningsmannen Raymond J. Learsy, plassert på listen over verdens 200 største kunstsamlere.

Han betalte totalt betalte 2,1 millioner kroner for de to maleriene «Corpsess II» og «The Story of Josef Schultz» fra utstillingen «Scener fra den andre verdenskrig».

Samme år ble det også bråk i forkant av Vebjørn Sands utstilling «Individets valg» i samme lokaler. Motstanden kom fra milliardærtvillingene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen, døtrene til finansmann og kypriot, John Fredriksen.

Utstillingen inneholdt to store portretter av dem som de ikke ønsket å se utstilt. Bildene var variasjoner av malerier søstrene bestilte og fikk levert i privat regi.

Den gangen uttalte søstrene, som er arvinger til Norges største private formue, overfor VG at de ønsket at bildene skal holdes innenfor den private sfære.

- Da de inviterte meg til å male portretter, inviterte de seg inn i kunsten. Jeg ville aldri ha malt bilder jeg ikke får vise fram. Derfor har jeg laget variasjoner av disse i en ny kontekst, som jeg nå viser fram, uttalte Sand til Dagbladet.

Bildene av Fredriksen-søstrene er Sand-tolkninger av dem han malte på bestilling, og som skipsrederfaren fikk i 70 års-gave.

HARD NØTT Å KNEKKE: Solveig Kloppen og Dorthe Skappel strever med å få Vebjørn Sand til å lette på sløret om sitt kjærlighetsliv, men lykkes til slutt. Video: TV 2 Vis mer