Kunstopprør

Vebjørn Sands «soldater» gjør opprør

Klassisk figurative kunstnere går til «krig» - får uventet støtte på Stortinget.

FORTVILTE KUNSTNERE: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er lei av de de kaller «kunsttrakassering» fra modernistene. Slikt har det vært i 40 år, og nå er det nok, sier de. Foto: Anders Grønneberg
FORTVILTE KUNSTNERE: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er lei av de de kaller «kunsttrakassering» fra modernistene. Slikt har det vært i 40 år, og nå er det nok, sier de. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Det er et voksende opprør blant en rekke kjente og populære kunstnere. I 40 år mener de seg neglisjert og tråkket på av det etablerte, kunstfaglige miljøet som de mener sitter på pengesekken og makta.

- Vi er mange, og nå er det nok, sier Vebjørn Sand (53). Han står i front for et opprør med kjente klassisk figurative kunstnere som Odd Nerdrum, Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og den unge kometen William Heimdal.

Denne uka ble de invitert til Stortinget av Fremskrittspartiets kulturpolitikere Silje Hjemdal og Morten Wold.

I lære hos Nerdrum

Den voksende irritasjonen over at en stor gruppe anerkjente kunstnere ikke blir gitt offentlige utsmykkingsoppdrag eller får midler av den offentlige kunstpotten, har fått de klassisk figurative kunstnerne opp på barrikadene.

- Odd Nerdrum har aldri fått et slikt oppdrag, sier den 16 år gamle William Heimdal.

FRP-INVITASJON: Stortingspolitikerne Morten Wold og Silje Hjemdal (til h.) fra Fremskrittspartiet inviterte kunstnerne William Heimdal (fra v.) Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum til Stortinget. Foto: Anders Grønneberg
FRP-INVITASJON: Stortingspolitikerne Morten Wold og Silje Hjemdal (til h.) fra Fremskrittspartiet inviterte kunstnerne William Heimdal (fra v.) Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum til Stortinget. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Sammen med familien flyttet han for to år siden fra Trøndelag til Larvik for å gå i lære hos Nerdrum, parallelt med å gå i tiende klasse. Han blir omtalt som et stort talent allerede, men frykter for framtida.

Utenfor det gode selskap

Tidligere i år skrev han brev til kulturministeren der han uttrykte bekymring for egen framtid. Frps Hjemdal fulgte opp og spurte statsråden hva hun vil gjøre for å motvirke at figurative kunstnere holdes utenfor offentlige utsmykningsoppdrag og stipendordninger?

Men hun er ikke fornøyd med svaret hun fikk i Stortinget.

- Svaret fra statsråden var skuffende. Vi må heie på unge talenter som William og dyktige klassisk figurative kunstnere som holdes utenfor det gode selskap, sier Hjemdal.

Også kunstnerne synes svaret fra statsråden er for unyansert og unnvikende.

STORTINGET: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand var på Stortinget forleden - invitert av Frp. Foto: Anders Grønneberg
STORTINGET: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand var på Stortinget forleden - invitert av Frp. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi som er samlet her, er enig i at Grande bør komme sterkere på banen og være mer tydelig. Vi kommer gjerne til kulturdepartementet og forklarer ministeren nærmere om forskjellen på en klassisk figurativ kunstner og modernistiske kunstnere som bruker figurasjon.

- I 40 år er vi blitt sett på som spedalske av de som sitter og forvalter offentlig støtte og oppdrag til kunstnere, sier Sand.

Kunst og kontroll

På 70-tallet fikk kunstnerne forhandlingsrett med staten. Vebjørn Sand mener at den modernistiske fløyen kuppet den kunstpolitiske makten, og har siden sluset de offentlige pengene fra staten til seg selv.

- De tviholder på definisjonsmakten om hva som er «riktig kunst», sier han, og fortsetter:

- De har fullstendig kontroll på alle kunstinstitusjonene. Vi ønsker også at det i alle fall må være én klassisk figurativ professorstilling på Kunstakademiet, sier Sand.

Han mener at den stålkontrollen over kulturlivet hemmer og ødelegger for de klassisk figurative kunstmalerne, og mener at det er et lukket miljø som tviholder på den definisjonsmakten.

Vil også ha penger

Dag Hol (67) tilhører den eldre garden klassisk figurative kunstnere, og er lei av det ham omtaler om en vedvarende motarbeiding av en sjanger som har bred appell blant folk. Han reagerer på at de må betale en avgift til fagorganisasjonen Norske Billedkunstnere (NBK) på salg av bilder.

- Hvorfor skal vi betale fem prosent i NBK-skatt, når vi ikke mottar støtte eller stipend fra NBK, spør Hol.

Kaja Norum (30) har levde av kunsten i ti år, men mottar ikke offentlig støtte. Hun mener at juryer og komiteer burde ha noen utenlandske medlemmer, for å gjøre dem mer uhildet og fordomsfri.

- Vi ønsker også tilgang til overføringer fra staten, sier Norum.

- Hakket et hull i veggen

Trine Folmoe (55) understreker at kunstnerne som er inviterte til et møte på Stortinget av Frp, er «frie sjeler». Selv beskriver hun seg som anarkist, som ønsker mer demokrati i fordelingen av offentlige kunst-midler.

- Det er viktig at Frp løfter fra dette, uavhengig av hva hver enkelt står for politisk, sier Folmoe.

Vebjørn Sand, som nylig lanserte at kunstinstallasjonen «Roseslottet 2020», håper dette møtet kan være med på å belyse en stor skjevhet og oppheve det monopolet det han mener de modernistiske kulturkreftene har.

- Kanskje vi nå har hakket et lite hull i veggen, sier han.

- Kunst for folk flest

Frps kulturpolitiske talspersoner Silje Hjemdal og Morten Wold sier etter møtet med kunstnerne at de får bekreftet skjevheten mellom de to kunstgrupperingene, og ønsker å gjøre noe med den.

- Men Frp er jo ikke det partiet som ønsker å støtte kulturen med offentlige penger?

- Vi ønsker ikke at statlige overføringer til kunstnerne skal øke, men vi mener at det skal fordeles likt og rettferdig. Vi er imot monopoltilstander også i kunstlivet, sier Wold.

Han vil ikke definere hva som er bra kunst, men hevder at den klassisk figurative kunsten har et stort nedslagsfelt.

- VERDENSSTJERNE: - William møter motstand fordi han maler klassisk figurativt. Det er uholdbart, sier Frp-politiker Silje Hjemdal, som mener han har talent til å bli Norgens nye verdensstjerne. Foto: Anders Grønneberg
- VERDENSSTJERNE: - William møter motstand fordi han maler klassisk figurativt. Det er uholdbart, sier Frp-politiker Silje Hjemdal, som mener han har talent til å bli Norgens nye verdensstjerne. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Disse kunstnerne skaper kunst for folk flest, som er på et internasjonalt høyt nivå. Det blir feil at disse aktivt utestenges fra utsmykningsoppdrag og stipendordninger, sier Wold.

- Vi er flinke til å heie på unge talenter som spiller fotball eller synger, mens William møter motstand fordi han maler klassisk figurativt.

- Det er rett og slett uholdbart. William har talent til å bli Norges nye verdensstjerne, sier Hjemdal.