Kunstopprør

Vebjørn Sands «soldater» gjør opprør

Klassisk figurative kunstnere går til «krig» - får uventet støtte på Stortinget.

FORTVILTE KUNSTNERE: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er lei av de de kaller «kunsttrakassering» fra modernistene. Slikt har det vært i 40 år, og nå er det nok, sier de. Foto: Anders Grønneberg
FORTVILTE KUNSTNERE: Kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er lei av de de kaller «kunsttrakassering» fra modernistene. Slikt har det vært i 40 år, og nå er det nok, sier de. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er et voksende opprør blant en rekke kjente og populære kunstnere. I 40 år mener de seg neglisjert og tråkket på av det etablerte, kunstfaglige miljøet som de mener sitter på pengesekken og makta.

- Vi er mange, og nå er det nok, sier Vebjørn Sand (53). Han står i front for et opprør med kjente klassisk figurative kunstnere som Odd Nerdrum, Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og den unge kometen William Heimdal.

Denne uka ble de invitert til Stortinget av Fremskrittspartiets kulturpolitikere Silje Hjemdal og Morten Wold.

I lære hos Nerdrum

Den voksende irritasjonen over at en stor gruppe anerkjente kunstnere ikke blir gitt offentlige utsmykkingsoppdrag eller får midler av den offentlige kunstpotten, har fått de klassisk figurative kunstnerne opp på barrikadene.

- Odd Nerdrum har aldri fått et slikt oppdrag, sier den 16 år gamle William Heimdal.

Sammen med familien flyttet han for to år siden fra Trøndelag til Larvik for å gå i lære hos Nerdrum, parallelt med å gå i tiende klasse. Han blir omtalt som et stort talent allerede, men frykter for framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer