DEBATT

Debatt: Kunst og innkjøpsordningen

Vebjørn Sands «soldater»

De siste ukers debatt konstruerer en unødvendig konflikt mellom kollegaer. Det virkelige problemet er strukturelt – det handler om få stipender og fravær av en ambisiøs innkjøpspolitikk.

MENINGSFELLER: Kunstnere som angriper det de karakteriserer som «statskunst», har funnet meningsfeller hos politikere som ønsker å redusere antallet stipender betraktelig, skriver innsenderen. Her er kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand på besøk hos representanter for Frp på Stortinget i starten av juni. Foto: Anders Grønneberg
MENINGSFELLER: Kunstnere som angriper det de karakteriserer som «statskunst», har funnet meningsfeller hos politikere som ønsker å redusere antallet stipender betraktelig, skriver innsenderen. Her er kunstnerne William Heimdal og Kaja Norum (foran), Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand på besøk hos representanter for Frp på Stortinget i starten av juni. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har en rekke debattinnlegg og utspill framholdt en feilaktig påstand om at det finnes en gruppe «modernistiske» kunstnere som sitter på makten over den offentlige kunsten i Norge, og som holder «klassisk figurative» kunstnere unna muligheten til å tildeles kunstnerstipender, bli innkjøpt av museene og å få offentlige oppdrag.

Fremskrittspartiets Morten Wold hevder blant annet at «disse aktivt utestenges fra utsmykningsoppdrag og stipendordninger» (Dagbladet 09.06).

Den selvutnevnte «klassisk figurative» kunstneren Vebjørn Sand kommer i Aftenposten med en tendensiøs påstand om at «på 70-tallet ble modernismen offisiell statskunst i Norge» (28.05), mens den unge kunstneren William Heimdal uttrykker sin bekymring for framtida som «klassisk figurativ« kunstner, når stipendkomiteen «består utelukkende av modernister» (Dagbladet 14.06).

Dag Hol reagerer på at han må betale fem prosent i avgift til Norske Billedkunstnere (NBK) ved salg av verk, når «vi ikke mottar støtte eller stipend fra NBK».

La meg først avklare dette: NBK krever ikke inn noen «NBK-skatt» for salg. Her sikter nok Hol heller til kunstavgiften som innkreves av Bildende Kunstneres Hjelpefond og Billedkunst Opphavsrett i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer