Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vebjørn Selbekks kone i strupen på Støre: «Hans handlemåte satte mine barns, min manns og mitt liv i fare»

Catarina Selbekk kaster seg inn i diskusjonen om den ti år gamle karikaturstriden.

FÅR PÅ PUKKELEN: Jonas Gahr Støre, for sin opptreden rundt Muhammed-karikaturene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR PÅ PUKKELEN: Jonas Gahr Støre, for sin opptreden rundt Muhammed-karikaturene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er over elleve år siden striden, og jeg har holdt en lav profil, men etter at jeg så og hørte Støre i går på partilederdebatten måtte jeg få det ut, sier Catarina Selbekk til Dagbladet.

TAR BLADET FRA MUNNEN: Catharina Selbekk, Vebjørn Selbekks kone. Foto: Privat
TAR BLADET FRA MUNNEN: Catharina Selbekk, Vebjørn Selbekks kone. Foto: Privat Vis mer

I januar 2006 trykket den kristne avisen Magazinet en faksimile av danske Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed, slik de var publisert i Jyllands-Posten i september 2005.

Det resulterte i at Catarina Selbekks mann, redaktør Vebjørn Selbekk, ble drapstruet og måtte gå i dekning.

På den tiden var Jonas Gahr Støre utenriksminister. Han unnskyldte publiseringen av karikaturene overfor verdens muslimer.

I begynnelsen av august i år fikk Støre igjen kritikk for sin håndtering av den over ti år gamle karikaturstriden fra Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

REDAKTØR: Vebjørn Selbekk fikk i 2015 Fritt Ord-prisen på grunn av sitt forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REDAKTØR: Vebjørn Selbekk fikk i 2015 Fritt Ord-prisen på grunn av sitt forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvilken politiker var det som hengte en norsk redaktør ut til tørk for å ha trykket karikaturene? Ja, det var Jonas Gahr Støre. En person som nå ønsker å bli norsk statsminister, sa innvandrings- og integreringsministeren i en video på sin egen Facebook-side.

Slo tilbake

Under gårsdagens partilederdebatt, som ble sendt på NRK som et oppspark til Arendalsuka, en politisk møteplass for politikere, organisasjoner og lobbyister, langet også Frps partileder Siv Jensen ut mot Støres håndtering av karikaturstriden. Jensen sa at Støre hadde dyttet Selbekk foran seg i saken.

Støre parerte med at han ikke ville ha noen leksjon i ytringsfrihet fra et parti som har hatt justisministere som både har brent lokalaviser og truet med boikott av lokalaviser.

Det fikk Catharina Selbekk til å se rødt.

«Jeg så i partilederdebatten at Støre nekter å ta imot en leksjon om ytringsfrihet fra Siv Jensen. Vel, han kan få en av meg», skrev hun på sin Facebook-profil etter debatten.

« Hans handlemåte i 2006 satte mine barns, min manns og mitt liv i fare. Jeg spør meg selv om Støre hadde vært fornøyd hvis vår familie hadde blitt ødelagt av de påkjenningene han var med på å utsette oss for. Du trenger å lære litt om ytringsfrihet, ja, Støre», skriver hun.

- Kritikkverdig

Catarina Selbekk mener Støres måte å unnskylde på under karikaturstriden økte farenivået for familien hennes.

Hun forteller at truslene haglet inn på sosiale medier og e-post, at familien måtte flytte rundt til ulike adresser og at hun og barna måtte få sikkerhetsopplæring med PST.

- Støre kunne sagt at det var flere aviser som trykket karikaturene og at dette var innenfor ytringsfriheten. Sånn jeg opplevde det økte farenivået for Vebjørn og vår familie, sier Selbekk.

Flere norske aviser, blant annet Dagbladet og Aftenposten, publiserte en faksimile av tegningene like etter at de hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Den 10. januar trykket den kristenkonservative avisen Magazinet faksimiler av tegningene under overskriften «Ytringsfriheten er truet».

I slutten av januar 2006 skrev Dagbladet om et brev fra UD til ambassadene om hvordan Muhammed-karikaturene skulle beklages ute i verden.

«Karikaturtegningene i det kristne bladet Magazinet er ikke konstruktive for å bygge den nødvendige bro mellom mennesker med ulik religiøs tro og etnisk bakgrunn. De bidrar snarere til å skape mistillit og unødig konflikt», sto det blant annet i brevet.

- Pekte bare på min mann

- Støre pekte bare på min mann selv om det var flere aviser som trykket karikaturene. Han uttalte at det var ekstremister på begge sider og at dette dreide seg om et lite, kristent blad. Ville han ha vært fornøyd hvis Vebjørn hadde kollapset? Hva hadde skjedd hvis familien hadde gått i oppløsning? spør Catarina Selbekk.

Catarina Selbekk mener det ikke virker som om Støre har tatt noen lærdom av saken.

- Norge kan ikke ha en statsminister som opptrådte så kritikkverdig. Det viser at han ikke har tatt noe lærdom. Hvis det skjer en lignende situasjon i framtida, vil han da sende en annen familie ut i krigen? sier Catarina Selbekk til Dagbladet.

- En stor belastning

Støre har fått presentert Catarina Selbekks ytring om karikaturstriden.

«Som jeg har sagt mange ganger, offentlig og til Vebjørn Selbekk, så har jeg stor forståelse for at han og familien opplevde hendelsene for 11 år siden som en stor belastning», skriver han i en sms til Dagbladet.

- Dette var en tilspisset situasjon som satte norske liv i Norge og utlandet i fare. Jeg var utenriksminister og hadde ansvaret for å håndtere den. Og jeg mener at jeg har deltatt i debatten om det etterpå. Det var en vanskelig situasjon, og vi kan lære av håndteringen, har Støre tidligere uttalt til VG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!