Satser på kunnskap: I tillegg til arbeidsplasser er det ingen tvil om at kunnskap er en hovednøkkel til gode og trygge lokalsamfunn, skriver Johan Vasara. Foto: Privat.
Satser på kunnskap: I tillegg til arbeidsplasser er det ingen tvil om at kunnskap er en hovednøkkel til gode og trygge lokalsamfunn, skriver Johan Vasara. Foto: Privat.Vis mer

Ved å anerkjenne det unike i det samiske har vi blitt en veiviser for andre kommuner

Kautekeino kan bli en nasjonal kunnskapshovedstad innen samisk språk og kultur.

Meninger

Kautokeino er en kommune med to grunnskoler, en samisk videregående skole og en nasjonal samisk høgskole med potensiale til å bli et arktisk urfolksuniversitet. Vi har utviklet oss til å bli et kunnskapssamfunn der moderne og tradisjonell kunnskap, árbediehtu, går hånd i hånd. Gjennom anerkjennelse av det unike som ligger i det samiske, har vi blitt en veiviser for andre samiske kommuner hva gjelder samisk utdanning og rekruttering av fagfolk med kompetanse i samisk språk og kultur.

Og vi lykkes, sakte men sikkert. Vi har stadig flere sykepleiere som tar vare på bestemor og bestefar, eller áhkku og áddjá som vi ville sagt på samisk, flere lærere med kunnskap til å lære bort både samisk håndtverk såvel som algebra - og ikke minst har vi barnehageansatte som selv i den mørkeste mørketiden kan lage varm stemning med julesanger for våre minste - de som skal bære fremtiden. Samisk språk og kulturforståelse skaper nærhet og trygghet for både Isak i barnehagen, Mathis på sykehjemmet og Anne når hun møter legen som forteller henne at hun skal bli mor.

I tillegg til arbeidsplasser er det derfor ingen tvil om at kunnskap er en hovednøkkel til gode og trygge lokalsamfunn.

Som innbygger i Kautokeino stiller jeg meg derfor svært undrende til forfallet av skolebygg som har fått lov til å skje i vår kommune. Den samiske avisa Ávvir skrev i en lederartikkel i vår om flere alvorlige forhold knyttet til kvaliteten på våre skolebygg. Det bekymrer meg at den største samfunnsgruppen, barn og unge, ikke er mer prioritert. Skolen er plassen de skal oppholde seg store deler av sine liv, og et minstekrav burde være at dette er tilfredsstillende byggverk fri for råte og mugg.

I samisk sammenheng har Kautokeino utvilsomt Nordens beste forutsetninger for å sikre fremtidens fagfolk med morsmålskunnskaper i samisk. For å få dette til må vi sikre nye, attraktive skolebygg med moderne teknologi som gjør at foreldre virkelig vil ha sine barn som elever ved våre skoler. Trivsel, glede og læringsutbytte av å gå på skolen - for både elever og lærere - er avgjørende for å sikre barn og ungdom gode forutsetninger for å lykkes og ikke minst for å sikre kommunen småbarnsfamilier som vil leve sine liv her hos oss på vidda.

I tillegg ligger det et stort potensiale for Kautokeino til å sette seg i førersetet som nasjonal kunnskapshovedstad innen samisk språk og kultur - vi har et yrende høgskolemiljø med potensiale langt utenfor Norges grenser, og vi har potensiale til å bli et sentrum for et fremtidig fjernundervisningssenter med mulighet for å tilby språkopplæring for samiske elever fra hele landet! Å satse på skole og kunnskap vil koste penger - men det vil koste mer å la være!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.