BYGG PÅ FROGNER: «Hva med å plassere hans museum der Edvard Munch ønsket det? På en byggeklar tomt. Eid av kommunen», skriver Odd Nerdrum. Bildet er fra da han gjestet Skavlan. Foto: Jessica Gow / NTB Scanpix
BYGG PÅ FROGNER: «Hva med å plassere hans museum der Edvard Munch ønsket det? På en byggeklar tomt. Eid av kommunen», skriver Odd Nerdrum. Bildet er fra da han gjestet Skavlan. Foto: Jessica Gow / NTB ScanpixVis mer

Ved Edvard Munchs grav

Oslo kommune overså Munchs ønske om at hans storslåtte gave skulle ende midt mellom Vigeland-museet og bymuseet - på Frogner. Hva med å bygge der nå?

Jeg minnes min mor. Da hun ble meget gammel ... spurte jeg: «Hva sa man om Edvard Munch i selskapslivet ... før krigen?»

Mor: «Ikke noe spesielt. Det var Henrik Sørensen som var den store da!»

Kanskje det var derfor Oslo kommune overså Munchs ønske om at hans storslåtte gave skulle ende midt mellom Vigeland-museet og bymuseet - på Frogner.

Dermed ble han et politisk gissel ... som havnet på Tøyen i Oslo. Var han ikke troverdig nok?

Munch er for tiden blitt svært stor. Større enn Oslo kommune ante den gang. Men fremdeles vil de ikke plassere Munch-museet slik byttehandelen mellom Munch og kommunen forteller om. Munch var redd mennesker - og han ble reddere med årene. På hans 70 års dag ... rømte han til et hotell i Larvik ... for å gjemme seg. Da han ble 75 ringte han minutter før den storslåtte feiringen på Blom restaurant: «Beklager jeg er meget syk».

Store forsamlinger var farlige - med fordreide ansikter ... han ikke forsto.

Munch så fort uredeligheten i et pratsomt ansikt.

Slike ville før eller senere angripe ham.

Han likte dog å sitte på Østbanestasjonen. Han kunne se på reisende folk ... som ikke kjente til «den baktalte Edvard Munch». Sitte i timevis og se ... før han hastet ut i mørket. Han var som «den evige jøde» med reisevesken klart ... melankolsk ... vakker.

Men Munchs geni var «latinsk». Hans proporsjonssans uoppnåelig her i landet. Likeså det fingeravtrykk i alt han tok i. Men at denne skinnende angst som mer og mer vinner frem der ute i verden skulle ende i et moderne hus på Tøyen i 49 år. og nå i et høydehus i Bjørvika! Merkelig.

Hva med å plassere hans museum der Edvard Munch ønsket det? På en byggeklar tomt. Eid av kommunen. Vær så god.

Munchs barndom og ungdom var i Kristiania. Han visste godt hvor tomten lå - og som er der ennå ... og venter.

Følg oss på Twitter