Ved et veiskille

Er det mulig å forene «kristen oppseding» med toleransekravet i et flerkulturelt samfunn?. Og er dette ønskelig, spør Egil Elseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STUDIET AV SKOLENS formålsparagrafer de siste 150 årene viser en forbausende kontinuitet både i form og innhold. Det er den kristne kulturarven som har vært grunnlaget for undervisning og oppdragelse i alle disse årene. Derfor heter det i dag at skolen skal «i samarbeid og forståing med heimen hjelpa til med å gje elevane ei kristen og moralsk oppseding».De fleste synes i dag å være enige om at denne formålsparagrafen er moden for en revisjon. Det er minst to grunner til det. Norge er i dag et flerkulturelt og pluralistisk samfunn. Mange vil derfor mene at skolen må favne videre enn å gi «elevane ei kristen og moralsk oppseding». Når kravet om en revisjon av formålsparagrafen er blitt aktualisert, skyldes det også den sekularisering som har funnet sted etter siste krig. Mennesket er vel fortsatt skapt i Guds bilde - men det er lenge siden. Så lenge at de fleste i dag fødes inn i en gudløshet som praktiseres ureflektert og med selvfølgelighet. Ikke så rart da at det stusses over målsettingen «kristen og moralsk». Paradoksalt nok kan en kanskje si at denne sekulariseringen er vi til dels selv skyld i. Vår forpliktelse på den kristne kulturarven har vært lunken, og vår presentasjon av kristent levd liv har ikke overbevist. Det får vi ta til oss - i et modig øyeblikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer