Ved hjelp av Iphone og skjult kamera, vil han bevise at vi alle er avhengige

Sosialt eksperiment får oppmerksomhet.

(Dagbladet): Har du noen gang sjekket mobiltelefonen din etter å ha hørt et velkjent meldingsvarsel, for så å finne ut at det slettes ikke var du som hadde fått melding?

Nå har gjengen bak Youtube-kanalen Whatever satt intetanende menneskers mobilavhengighet på prøve.

Ved hjelp av en telefon og et skjult kamera, demonstrerer de hvor avhengige folk flest er, og hvor kjapt det rykker i fingrene så fort meldingsvarselet høres.

• Sjekk resultatet i videoen øverst i saken!

For sju år siden ble den første Iphone-modellen lansert, og parallelt med utviklinga av smarttelefoner, har de fleste av oss blitt stadig mer avhengige av den lille aluminiumsgjenstanden.

Så bundet til telefonene våre er vi, at mobilbesettelse har fått et eget, nytt ord, og en undersøkelse utført på tampen av 2012 viste at 94 prosent av de spurte hadde en tvangsmessig trang til å sjekke mobilen.

IT-selskapet Ciscos undersøkelse fra desember 2012 oppga at 22 prosent sjekker mobilen minst hvert tiende minutt.

- Mobilen er det siste vi sjekker om kvelden og det første vi ser om morgenen. Vi har på lyden i tilfelle det kommer en beskjed om natta. I tillegg til dopamin-belønningen, har vi en underliggende frykt for å ikke være med i sosiale sammenhenger, spesielt unge, har Tor W. Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøgskolen BI tidligere uttalt til Dagbladet.

Spesialist i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, Peder Kjøs, har lang erfaring med par og familier som mister den viktige nære kontakten som følge av hyppig mobilbruk.

- Vi blir konstant distanserte fra hverandre selv om vi er i samme rom, dette ødelegger kommunikasjonen og kan for mange være en flukt fra å snakke om dypere ting og dermed forsterke problemer i forholdet, sa han til Dagbladet i vår.

Her kan du teste din egen smarttelefon-avhengighet (NB: Krever innlogging).