Vedlikeholdet av Operaen:
- Prioritert uteområdene

Statsbygg jobber på spreng med å finne ut hvorfor takplanken falt ned fra balkongtaket forrige uke.

FALT NED: En planke løsnet fra taket like før en forestilling i Operahuset i Oslo. Det kunne ha gått ordentlig galt, ifølge tipser. Foto: Tipser
FALT NED: En planke løsnet fra taket like før en forestilling i Operahuset i Oslo. Det kunne ha gått ordentlig galt, ifølge tipser. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

8. mars ble det dramatikk da en takplanke falt ned fra himlingen på en av balkongene i hovedsalen til Operahuset i Oslo. Gjester på balkongplass måtte holde planken slik at den ikke fortsatte ferden ned mot publikum langt der nede «på gulvet», ifølge et vitne Dagbladet pratet med.

Hendelsen sørget for at dobbeltforestillingen «Ildfuglen» og «Vårofferet» brått måtte avsluttes. Publikum fikk beskjed om å forlate salen, billettene ble refundert og en klaverkonsert med Arcadi Volodos kvelden etterpå ble avlyst.

- Om folkene rundt ikke hadde holdt planken, og den hadde falt helt ned, da hadde det vært helt katastrofalt. Den kunne falt ned på publikum, uttalte tipseren.

HJALP TIL: Publikum måtte trå til i Operaen. Foto: Kaja Kirsebom / Dagbladet
HJALP TIL: Publikum måtte trå til i Operaen. Foto: Kaja Kirsebom / Dagbladet Vis mer

- Sjeleglade

Statsbygg har ansvaret for å vedlikeholde Operahuset, og kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim forteller Dagbladet at de er i full sving med undersøkelser.

Fram til årsaken er klar, er fire mindre områder på balkongene sperret av, noe som gir en redusert kapasitet på mellom 60 og 70 gjester.

- Først og fremst er vi sjeleglade for at dette gikk så bra som det gjorde. En planke gled ut fra himlingen på balkongen, hvor takkonstruksjonen er gjort annerledes og er tyngre. På balkongene er det et panelmønster i taket, altså en annen utforming enn den som er brukt i resten av salen, sier Njaa Aschim og fortsetter:

- Vi har sperret av balkongene og sikrer dem for utfall. De skal ikke brukes før vi har funnet ut av årsaken og dette arbeidet pågår fortsatt. Heldigvis kommer ikke dette i veien for operaens forestillinger. De skal gå som normalt.

EVAKUERT: En fullsatt forestilling ble avlyst og publikum forlot salen. Foto: Kaja Kirsebom / Dagbladet
EVAKUERT: En fullsatt forestilling ble avlyst og publikum forlot salen. Foto: Kaja Kirsebom / Dagbladet Vis mer

- Limt med spesiallim

Dagbladets vitne hevdet at skruene i planken var dårlig festet. Trepanelet var tre til fire centimeter tykt, og skruen var skrudd «maks to centimeter inn», mente han.

Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier at de ikke vet den direkte årsaken bak hendelsen.

- Dette trestykket er ikke skrudd fast. Det brukes et spesiallim for å feste det til himlingen. Operaen sto ferdig for 12 år siden, og det har ikke vært grunn til at balkongene skulle vært oppført på noen vedlikeholdsplan allerede nå, sier hun.

- Prioriterer uteområdene

- Så limet holder ikke?

- Det er det ikke grunnlag for å fastslå. Statsbygg skal gå over alle aspekter ved dette limet for å finne årsaken til at planken datt ned. Lim og arbeid er bestillinger som er utført for 12-13 år siden, og vi går gjennom alle protokoller og leverandører for å hente fram nødvendig dokumentasjon og informasjon.

LØSNET: Her var planken festet. Foto: Tipser
LØSNET: Her var planken festet. Foto: Tipser Vis mer

- Er det i sin tid gjort en for dårlig jobb med arbeidet på operaen?

- Nei, det mener jeg ikke at man kan påstå, men vi tar vi dette på største alvor og jobber med å finne ut av årsaken. Drift og vedlikehold gjøres hele tida. Det legges opp årlige vedlikeholdsplaner som baseres på hvordan bygget brukes, og til nå har uteområdene vært prioritert. De er jo tross alt veldig mye brukt.

- Trygt og ferdes

Kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera og ballett, Kenneth Fredstie, bekrefter at forestillingene framover går som planlagt og Operaen er trygg å oppholde seg i.

Ifølge Fredstie er hele hovedsalen gjennomgått.

- Det er ikke fare for gjentakelse. Statsbygg har gjennomført inspeksjoner og nødvendige sikringstiltak etter hendelsen, og har forsikret oss om at det er trygt i Operaen. Derfor går forestillingene framover som planlagt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer