DEBATT

SVs landsstyremøte:

Vedtaket om aldersgrense for omskjæring er en skamplett på SV

Jeg vet at hele SVs partiledelse har kjempet som løver mot vedtaket. Jeg vet hvor skuffet de er. Jeg deler deres skuffelse.

TAPTE: SV-leder Audun Lysbakken kjempet mot at SV skulle vedta aldersgrense på omskjæring av guttebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TAPTE: SV-leder Audun Lysbakken kjempet mot at SV skulle vedta aldersgrense på omskjæring av guttebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg holdt innlegg på landsstyremøtet til SV i går. Der forsøkte jeg å gi delegatene et innblikk i jødiske referanserammer. Snorre Valens kommentar etter vedtaket, var at det er en skamplett på SV. Det er jeg enig i.

Vedtaket hviler på en tradisjon med skikkelig sterke majoritetsbriller. En tradisjon med overgrep på minoriteter. En tradisjon der man ønsker å assimilere minoriteten fordi man ikke liker sentrale deler i deres kultur.

Det er vanlig å trekke frem samene. Jeg synes det er vel så interessant å trekke frem taterne/romani/reisende. De har vært i landet i over 400 år. De ble forsøkt utryddet. Det var skuddpremie på dem og de ble jaktet på, fantejakter. Barna deres ble tatt fra dem fordi man argumenterte med «barnas beste». Man mente de ville få det bedre på barnehjem og fosterhjem. De ble internert for å lære seg å bli bofaste. De lot seg internere under trusselen om at i motsatt fall ville barna deres bli tatt fra dem.

I 1953 vedtok stortinget en lov som forbød de reisende taterne å eie hest! Loven ble opphevet i 1974. Hesten var sentral i taternes kultur. En lov så utspekulert og ondskapsfull. '

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer