Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

SVs landsstyremøte:

Vedtaket om aldersgrense for omskjæring er en skamplett på SV

Jeg vet at hele SVs partiledelse har kjempet som løver mot vedtaket. Jeg vet hvor skuffet de er. Jeg deler deres skuffelse.

TAPTE: SV-leder Audun Lysbakken kjempet mot at SV skulle vedta aldersgrense på omskjæring av guttebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TAPTE: SV-leder Audun Lysbakken kjempet mot at SV skulle vedta aldersgrense på omskjæring av guttebarn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Jeg holdt innlegg på landsstyremøtet til SV i går. Der forsøkte jeg å gi delegatene et innblikk i jødiske referanserammer. Snorre Valens kommentar etter vedtaket, var at det er en skamplett på SV. Det er jeg enig i.

Vedtaket hviler på en tradisjon med skikkelig sterke majoritetsbriller. En tradisjon med overgrep på minoriteter. En tradisjon der man ønsker å assimilere minoriteten fordi man ikke liker sentrale deler i deres kultur.

Det er vanlig å trekke frem samene. Jeg synes det er vel så interessant å trekke frem taterne/romani/reisende. De har vært i landet i over 400 år. De ble forsøkt utryddet. Det var skuddpremie på dem og de ble jaktet på, fantejakter. Barna deres ble tatt fra dem fordi man argumenterte med «barnas beste». Man mente de ville få det bedre på barnehjem og fosterhjem. De ble internert for å lære seg å bli bofaste. De lot seg internere under trusselen om at i motsatt fall ville barna deres bli tatt fra dem.

I 1953 vedtok stortinget en lov som forbød de reisende taterne å eie hest! Loven ble opphevet i 1974. Hesten var sentral i taternes kultur. En lov så utspekulert og ondskapsfull. '

FORSTANDER: Ervin Kohn, Det mosaiske trossamfunn, Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORSTANDER: Ervin Kohn, Det mosaiske trossamfunn, Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Jeg argumenterer ikke for omskjæring, brit mila. Jeg argumenterer imot et forbud. Jeg argumenterer mot at den mest sentrale jødiske tradisjon skal kriminaliseres i mitt eget land. Jeg argumenterer ikke for at alle gutter født i landet skal omskjæres. Det er det ingen som gjør.

Adelsmerket for et åpent samfunn, et liberalt demokrati, ethvert samfunn, er hvordan det behandler sine minoriteter. Det er derfor loven vi har i dag, som beskytter vår rett til brit mila, gjør Norge til et lys blant nasjonene og tjener Stortinget til ære.

Ikke alle er klar over at Norge er forpliktet av Europarådets rammekonvensjon til beskyttelse av nasjonale minoriteter. SVs vedtak er i strid med rammekonvensjonens artikkel 5. Jeg vet at hele SVs partiledelse har kjempet som løver mot vedtaket. Jeg vet hvor skuffet de er. Jeg deler deres skuffelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling