Vedtok MP3-loven

Stortinget vedtok i dag at det er lov å bryte kopisperre på CD.

(Dagbladet.no): Etter en heftig debatt i Stortinget ble det i dag vedtatt en ny åndsverkslov. Regjeringen ble nedstemt av flertallet i Stortinget.

Lagre alle formater

- Vi har fått gjennomslag for det viktigste. Nå kan man fullt bryte kopisperre på musikk-CD man har kjøpt lovlig for å avspille den på relevant digitalt utstyr, sier Trond Giske og fisker frem sin sølvgrå Apple iPod Mini.

Høyre ville tillate bryting av kopisperre bare hvis det skulle lages MP3, men loven går nå lenger enn det. Du kan nå lagre alle relevante musikkformater, inkludert Windows Media.

Olemic Tommesen i Høyre er bekymret.

- Jeg tror ikke EU vil akseptere denne loven. Vi hadde allerede strukket oss langt når vi aksepterte MP3. Nå går loven enda lenger. Gleden for forbukerne kan bli kortvarig, sier han til Dagbladet.no.

Kritikk fra bransjen

Opposisjonen har fått massiv kritikk fra bransjeorganisasjonene. Opphavsmenn frykter at de får reduserte rettigheter. Blant annet frykter de at offentlig sektor skal gis fri bruk, noe som vil redusere inntektene betydelig.

FOTO: JAN THORESEN
FOTO: JAN THORESEN Vis mer

I debatten i Stortinget presiserte opposisjonen at de ikke ønsker dette.

- Alle vederlag som i dag gjelder, skal også gjelde fullt ut i fremtiden. Det eneste vi har sagt at skal være tilgjengelig for gratis bruk, er det som er lagt ut på nettet for gratis bruk. Når vi ønsker å gi bibliotekene tillatelse til å skrive ut digitale kopier av scannede bøker, skal de fortsatt få vederlag via Kopinor, sier Trond Giske.

Loven skal evalueres

Men etter massivt press fra rettighetsorganisasjonene, valgte Giske derfor å komme med et tilleggsforslag lørdag morgen. Han ber Regjeringen foreta en evaluering av loven i ettertid med særlig henblikk på at rettighetshavernes interesser er godt ivaretatt.

- De har tydeligvis et stort behov for å si at de er på rettighetshavernes side. De har behov for å bortforklare seg, sier Thommesen.

Men loven er langt fra perfekt. Du har lov til å bryte kopisperre på CD. Men du har ikke lov til å bryte kopisperre på musikkfiler.

Dersom du handler musikk til din iPod, får du sperret musikk på formatet AAC. Dersom du om noen år ønsker å gå over til en musikkspiller av et annet merke enn Apple, har du ikke lov til å bryte sperren for å konvertere over til et annet format. Dermed må du kjøpe musikken en gang til for å unngå å bryte loven.