DEBATT

Debatt: Senterpartiet og Trump

Vedum er bare en liten tupé unna Trumps retorikk

Få partier har vel gitt en større grad av trampeklapp til en introvert proteksjonistisk politikk som Senterpartiet.

TRYGVE «TRUMPVOLD» 
 initial;">VEDUM: Artikkelforfatteren mener å kjenne igjen mye av den samme retorikken hos Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som hos USAs neste president, Donald Trump. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TRYGVE «TRUMPVOLD» VEDUM: Artikkelforfatteren mener å kjenne igjen mye av den samme retorikken hos Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som hos USAs neste president, Donald Trump. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har store deler av norsk offentlighet, kommentariat og politikere brukt på å uttrykke bekymringer for hvilken politikk Donald Trump vil føre som president. Det er da betimelig å påpeke at mange av de samme kommentatorene og meningsbærerne er påfallende stille i fjøset når lederen for ett av Norges maktpartier styrer skuta inn på samme kurs.

FRP: Mats Ramo.
FRP: Mats Ramo. Vis mer

Senterpartiet vil ut av EØS, gjeninnføre grensekontrollen og trekke Norge ut av Schengen. Der hvor Trump har brukt tiden sin på å kjempe mot meksikansk arbeidskraft, bruker Vedum sin politiske kapital til å kjempe mot svenske arbeidere på norsk jord. De ville nok nikket anerkjennende til hans uttalelser om grensekontroll.

Få partier har vel gitt en større grad av trampeklapp til en introvert proteksjonistisk politikk som Senterpartiet. Ved å trekke Norge ut av handelsavtaler og blokkere WTO-samarbeid fortere enn man kan si ostetoll, har Senterpartiet stått for at Norge skal være en isolert nasjon på Europas ytterkant. Med sitt sedvanlige smil og karakteristiske latter raljerer Vedum og lover kamp mot Oslo-makt og elitevelde. Den samme retorikken brukte Donald Trump mot Washington da han gikk til valg på å drenere sumpen.

Det er lov å håpe at de republikanske elitene temmer Trump, på samme måte som Vedums parti ble temmet av Stoltenberg. For dersom Støre skal forhandle regjeringsplattform med Vedum og Lysbakken, som vil trekke Norge ut av Nato, da er det bare å håpe at Sverige vil være med og finansiere muren som skal stenge Norge ute fra verden.

Det er mye som tyder på at Vedum har trykket Trumps taktikk til sitt bryst. I en valgkamp der Trump gikk bombastisk ut, med ekstreme uttalelser, har Vedum også en tradisjon for politisk dobbeltkommunikasjon.

Få var tøffere i klypa enn SP da konsekvensene av stortingsflertallets utilsiktede invitasjon til migranter kom som en følge av vedtaket om å ta imot 10000 syriske flyktninger.

Da tiltakspakken til regjeringen skulle opp i Stortinget, stemte derimot Vedum imot. Hans parti hadde en beintøff retorikk mot flere forslag man skulle tro, basert på uttalelsene deres, at de var for.

Når Senterpartiet starter valgkampen sin til sommeren på Arendalsuka, er «Trumpvold» Vedum bare en snygg liten tupé unna å gå til valg i stilen til sitt amerikanske idol.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer