DEBATT

Debatt: Senterpartiet og Trump

Vedum er bare en liten tupé unna Trumps retorikk

Få partier har vel gitt en større grad av trampeklapp til en introvert proteksjonistisk politikk som Senterpartiet.

TRYGVE «TRUMPVOLD» 
VEDUM: Artikkelforfatteren mener å kjenne igjen mye av den samme retorikken hos Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som hos USAs neste president, Donald Trump. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TRYGVE «TRUMPVOLD» VEDUM: Artikkelforfatteren mener å kjenne igjen mye av den samme retorikken hos Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som hos USAs neste president, Donald Trump. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har store deler av norsk offentlighet, kommentariat og politikere brukt på å uttrykke bekymringer for hvilken politikk Donald Trump vil føre som president. Det er da betimelig å påpeke at mange av de samme kommentatorene og meningsbærerne er påfallende stille i fjøset når lederen for ett av Norges maktpartier styrer skuta inn på samme kurs.

Senterpartiet vil ut av EØS, gjeninnføre grensekontrollen og trekke Norge ut av Schengen. Der hvor Trump har brukt tiden sin på å kjempe mot meksikansk arbeidskraft, bruker Vedum sin politiske kapital til å kjempe mot svenske arbeidere på norsk jord. De ville nok nikket anerkjennende til hans uttalelser om grensekontroll.

Få partier har vel gitt en større grad av trampeklapp til en introvert proteksjonistisk politikk som Senterpartiet. Ved å trekke Norge ut av handelsavtaler og blokkere WTO-samarbeid fortere enn man kan si ostetoll, har Senterpartiet stått for at Norge skal være en isolert nasjon på Europas ytterkant. Med sitt sedvanlige smil og karakteristiske latter raljerer Vedum og lover kamp mot Oslo-makt og elitevelde. Den samme retorikken brukte Donald Trump mot Washington da han gikk til valg på å drenere sumpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer