KOMMENTARER

Ny Sp-topp på politisk barometer for mars 2019:

Vedum rydder mer terreng

Senterpartiet klyver oppover meningsmålingene med lange steg. SP-leder Trygve Slagsvold Vedum vet hvor han skal sette foten, og SP måles til rekordhøye 14, 4 prosent. Om regjeringspartiene passer bare ett ord: Kleint.

FORSYNER SEG: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad forsyner seg av jordbærene. Nå vil de også spise kirsebær med de store. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSYNER SEG: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad forsyner seg av jordbærene. Nå vil de også spise kirsebær med de store. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet er den nye vinen. Rabarbravinen, i hvert fall. På meningsmålingen Ipsos har utført for Dagbladet i mars, er partiet en soleklar vinner. Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende. Sp har i flere måneder hatt gode tall. Viktigere er omslagets karakter og dybde. Både historiske tall og nye bakgrunnstall viser at partiets fremgang er solid, og trolig av varig karakter. Trenden åpner for at Senterpartiet får vesentlig innflytelse i sine hjertesaker, slik FrP lyktes med da partiet steg opp fra bunnen (innvandring, islam). Det kan bety at kampen for distriktene, og mot sentralisering, får en ny vår i norsk politikk.

Tall fra Ipsos viser at Senterpartiet gjennom de siste ti årene lenge lå mellom 4 og 6 prosent oppslutning. Dette snudde brått ved årsskiftet 2016/17. På 91 målinger var snittet 5.3 prosent. I 2017 kommer omslaget med tre målinger på rad: 8, 11,4 og 13,4 prosent. Nå er snittet 11 prosent og det har stigende kurve. Et så brått skifte i oppslutning er oppsiktsvekkende, og høyst uvanlig i norsk politikk.

Det er heller ikke noe som tyder på at flammen vil slukne med det første. Ifølge Ipsos viser velgerpotensialet en sterk trend for Sp. Partiet har et ekstremt sterkt grunnfjell, og er det som har høyest andel av sikre velgere. Mer enn 7 av 10 av dagens Sp-velgere er sikre på sitt valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer