FORSYNER SEG: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad forsyner seg av jordbærene. Nå vil de også spise kirsebær med de store. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSYNER SEG: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad forsyner seg av jordbærene. Nå vil de også spise kirsebær med de store. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ny Sp-topp på politisk barometer for mars 2019:

Vedum rydder mer terreng

Senterpartiet klyver oppover meningsmålingene med lange steg. SP-leder Trygve Slagsvold Vedum vet hvor han skal sette foten, og SP måles til rekordhøye 14, 4 prosent. Om regjeringspartiene passer bare ett ord: Kleint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Senterpartiet er den nye vinen. Rabarbravinen, i hvert fall. På meningsmålingen Ipsos har utført for Dagbladet i mars, er partiet en soleklar vinner. Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende. Sp har i flere måneder hatt gode tall. Viktigere er omslagets karakter og dybde. Både historiske tall og nye bakgrunnstall viser at partiets fremgang er solid, og trolig av varig karakter. Trenden åpner for at Senterpartiet får vesentlig innflytelse i sine hjertesaker, slik FrP lyktes med da partiet steg opp fra bunnen (innvandring, islam). Det kan bety at kampen for distriktene, og mot sentralisering, får en ny vår i norsk politikk.

Tall fra Ipsos viser at Senterpartiet gjennom de siste ti årene lenge lå mellom 4 og 6 prosent oppslutning. Dette snudde brått ved årsskiftet 2016/17. På 91 målinger var snittet 5.3 prosent. I 2017 kommer omslaget med tre målinger på rad: 8, 11,4 og 13,4 prosent. Nå er snittet 11 prosent og det har stigende kurve. Et så brått skifte i oppslutning er oppsiktsvekkende, og høyst uvanlig i norsk politikk.

Det er heller ikke noe som tyder på at flammen vil slukne med det første. Ifølge Ipsos viser velgerpotensialet en sterk trend for Sp. Partiet har et ekstremt sterkt grunnfjell, og er det som har høyest andel av sikre velgere. Mer enn 7 av 10 av dagens Sp-velgere er sikre på sitt valg.

Teorien om en populistisk kappestrid mellom Sp og Frp om viktige velgergrupper, blir også mer sannsynlig. Sp forsyner seg grovt av velgere som tidligere holdt seg til Siv Jensen og hennes flokk. Dette er en ugrei situasjon for Frp fordi den utfordrer dobbeltheten i partiets politiske arvemateriale: Den liberale markedsstaten og løfter om rause velferdstjenester. Særlig krevende blir det når spørsmålene kommer inn på sentralisering eller nedleggelser innenfor politi, post, helsevesen og andre offentlige tjenester.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har fått mye kritikk fra parnassene for sin slentrende stil som politiker, og for sin kalkulerte folkelighet. For Vedums del kan de bare holde på med kritikken. Vedum som folkets mann er enn så lenge en suksess. Så sikker er partiet at det har sagt opp abonnementet på velgerundersøkelser som hos andre partier nærmest er hellige skrifter. Det er modig å satse på være sin egen politiske seismograf. Kanskje overmodig.

For den øvrige venstresiden er situasjonen nokså stabil. Rødt holder seg oppe med en oppslutning på 5,6 prosent, SV noterer 7 prosent og Ap har en hyggelig forbedring til 28,8 prosent (+1,9).

Marsmålingen representerer et bunnpunkt for Høyre som måles til 21,3 prosent, som er lavest siden februar 2010. FrP fortsetter sin svake trend med en oppslutning på 11,7 prosent, som også er snittet for det siste halvåret.

For kriserammede Venstre og KrF er det intet håp å finne i denne målingen. De holder seg på 2-tallet, og er fremdeles svakere enn lettøl – for å låne en beskrivelse fra Radikal Portal.

Senterpartiets stadige fremgang er en hovedtendens i mars-målingen. Men en annen trend er minst like iøynefallende: Velgernes flukt fra Ernas borgerlige samling. Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville regjeringen blitt feid av banen og venstresiden ville hatt et stort flertall.

Erna Solberg har også vist svakheter og manglende teft den siste tida. Vi så det i abortdebatten og på nytt i diskusjonen om justisminister Tor Mikkel Wara og den satiriske forestillingen på Black Box-teater. Det skjer på et tidspunkt hvor det er avgjørende at Erna har et sikkert grep om de staurene hun har valgt å bære.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer