OPPLYSNING: Melk.no mener de har alt på det rene. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
OPPLYSNING: Melk.no mener de har alt på det rene. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Veganere og melkedrikkere kan leve godt side om side

Opplysningskontoret for Meieriprodukter forsvarer seg mot kritikk.

Meninger

Lars Giæver har 25. august et innlegg i Dagbladet, «Journalister og andre kjøtthuer», der han går kraftig ut mot opplysningskontorene generelt og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) spesielt. Bakgrunnen er en avstemning i Nettavisen 24. august om utsagn fra en italiensk kokk om veganere.

Vi har full forståelse for at moderne mennesker tar ulike valg når det gjelder kosthold og livsstil. Om folk ønsker å velge bort kjøtt, melk eller andre matvarer, er det selvsagt deres eget valg.

Vi er helt enige med Giæver i at en slik avstemning Nettavisen la opp til, er svært uheldig. Det er selvsagt plass til både veganere og melkedrikkere i det norske samfunnet. Samtidig er det et faktum at svært mange nordmenn velger å bruke meieriprodukter hver dag, både på grunn av smak og bidraget til viktige næringsstoffer.

I vår kommunikasjon om helse og ernæring baserer vi oss på myndighetenes kostråd. Helsedirektoratet anbefaler å «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Magre varianter inneholder like mye vitaminer og mineraler som meieriprodukter med mer fett, og de er ikke tilsatt vitaminer eller mineraler, som Giæver påstår. Unntaket er vitamin D, som helsemyndighetene har oppfordret industrien om å tilsette til drikkemelk og smør.

Tirsdag 24. august ble Forskning.no felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for ikke å ha merket sine medlemsartikler godt nok. Skillet mellom redaksjonelt og annen type stoff ble for utydelig. PFU har derimot ikke tatt stilling til innholdet i artiklene, som Giæver ser ut til å mene. Melk.no har til enhver tid forholdt seg til gjeldende retningslinjer for publisering på Forskning.no, på linje med alle andre medlemmer.

For Melk.no er det viktig å formidle faktabasert informasjon om kosthold, ernæring og helse. Vi er merkenøytrale og finansiert av omsetningsavgiften som betales av de norske melkebøndene – forvaltet av Omsetningsrådet. Vi informerer om meieriproduktenes egenskaper og næringsinnhold på et generelt grunnlag. Det stemmer derfor ikke at vi kun representerer samvirkedelen av bransjen.

Vårt mandat er å gi informasjon om meieriprodukter, derfor handler innholdet vårt om denne produktkategorien. Det mener vi er en ærlig sak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.