«Stjernekamp» - NRK TV

Vegard inn i favorittsjiktet

Stjernekjemperne sang låter på morsmålet i kveld.

<strong>BEST I KVELD:</strong> Vegard Bjørsmo sang seg inn i favorittsjiktet da han avsluttet norsk på norsk-kvelden i «Stjernekamp» lørdag kveld. Til høyre programleder Kåre Magnus Bergh. Alle foto: TV 2
BEST I KVELD: Vegard Bjørsmo sang seg inn i favorittsjiktet da han avsluttet norsk på norsk-kvelden i «Stjernekamp» lørdag kveld. Til høyre programleder Kåre Magnus Bergh. Alle foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: Direkte fra Nydalen på NRK 1, «Stjernekamp» nummer fem denne sesongen! Etter stemmeproblemene for to uker siden, som ga Sandra Lyng en ny sjanse, måtte to artister ryke ut i kveld. Det ble Myra og Alex Rosén, mens en som av mange er utpekt som en favoritt, Knut Marius, såvidt berget plassen.

Dermed står bare seks igjen. Vi anmeldte som vanlig låt for låt (originalartisten i parentes).

Vegard inn i favorittsjiktet

Knut Marius Djupvik: «Riv i hjertet» (Sondre Justad, 2015)

Knut Marius satte et fantastisk punktum for operakvelden med sin «Nessum Dorma» forrige lørdag. Det er et stort sprang til en av våre nye stjerner, Sondre Justad fra Lofoten.

Knut Marius finner sin egen inngang, som vanlig, og bruker den store stemmen han har for alt den er verdt. Dette blir storslått! Kanskje har han ikke ristet av seg operaen helt? Han er tryggheten sjøl, og tar låten atskillig lengre enn Justad - mer i retning stadionrock, som Mona B. Riise sier. Utfordringen nå er at han må gi oss en annen Knut Marius. Det må ha gjøre neste lørdag, for da er det hiphop!

Vegard inn i favorittsjiktet

Myra: «Diamanter og kirsebær» (John Olav Nilsen & Gjengen, 2009)

Rapperen Myra mestret ikke operakvelden. Hun sang surt. I kveld har hun valgt å tolke et bysbarn som heller ikke er kjent for å synge så reint. Men unge Nilsen har et tekstunivers som treffer, og en spesiell formidling.

Du hører at dette er en sang som betyr noe for Myra, det er lyden av ungdomstida hennes. Det blir en grei versjon, litt reinere enn originalen. Hvem skulle tro det etter operafadesen? Men - hun legger lite av seg sjøl i sangen. Kunne hun for eksempel lagt inn et rapp-parti her? Hun må ihvertfall holde seg inne i konkurransen til hiphop-kvelden neste lørdag!

Vegard inn i favorittsjiktet

Odd Einar: «En natt forbi» (Jan Eggum, 1979)

Mer Bergen. Jan Eggums klassiker er spilt inn av flere artister, og her er det stemmen fra Årdal (nå Siggerud) som skal formidle Eggums tanker rundt ensomheten.

Det gjør han med patos, men spennende er det ikke. Det er en hårfin balansegang mellom mektig og kjedelig, og her lander Odd Einar på feil side. Det blir pompøst. Men det er modig gjort å dra denne viseskatten i en så ekstrem retning, og han skal ha for å våge.

Vegard inn i favorittsjiktet

Sandra Lyng: «Om du vil» (Eva Weel Skram, 2018)

Sandra fra Mosjøen tolker Eva fra Sogndal, som ga ut sitt første album på morsmålet i 2018. Jeg tror de to «forstår hverandre».

Sandra løftet seg litt forrige lørdag, men her er hun på det jevne igjen. En viktig del av denne låten er Eva Weel Skrams såre formidling. Den har ikke Sandra inne. Hun synger på sin dialekt, men dette blir litt som en hvilken som helst annen låt. Framføringa mangler særpreg, men den løfter seg mot slutten til en bra« finale» og et velkomment gitarøs.

Vegard inn i favorittsjiktet

Alex Rosén: «Schwong» (Raga Rockers, 1987)

Alex er rockeren i dette laget, men han er likevel ganske modig når han har valgt en låt av en av «de fire store». Det er et modig låtvalg også, for «Schwong» er slett ikke blant bandets mest kjente låter. Ikke blant de beste, heller.

Alex er såvisst ingen Michael Krohn, men han er likevel hundre prosent troverdig her. Stemmen til Alex er sånn passe, og det er litt tut og kjør. Snubler litt i teksten gjør han også. Dessuten kommer det et gitarøs fra Ragas egen Eivind Staxrud som truer med å ta ifra hovedpersonen oppmerksomheten: Alex tar ut det det dyriske i seg og har attityden, men treffer likevel ikke blinken her.

Vegard inn i favorittsjiktet

Ingeborg Walther: «Tenker på deg» (Gabrielle, 2019)

Ingeborg fikk mye skryt etter sin operaopptreden. Her har hun valgt å synge Gabrielles singel fra i fjor.

Hun følger bra opp her. Det blir stillestående, men det gjør ikke noe. Ingeborg finner en fin inngang på en låt som opprinnelig er en miks av rap og sang. Det prøver ikke hun seg på, men hun gjør tvert imot en pen versjon som jeg likevel tror vil gjøre Gabrielle stolt . Fordi den er annerledes! Ingeborg lever seg inn i låten og synger sabla fint hele veien. Og - dette er tross alt en sangkonkurranse!

Vegard inn i favorittsjiktet

Emil Solli-Tangen: «Se ilden lyse» (Sissel Kyrkjebø, 1994)

Emil var på hjemmebane forrige lørdag. Og – han lander veldig trygt og tradisjonelt når han velger den offisielle OL-sangen fra 1994, med tekst av Jan Vincent Johannessen og musikk av Svein Gundersen.

Dette må briste eller bære! Og - det bærer ikke helt, nasjonaldrakta og Alexander Rybak til tross. Denne sangen er overhode ingen utfordring for operasanger Emil, han bare synger den rett fram uten «dikkedarer». Sangteknisk er det helt greit, men må det bli så kjedelig og friksjonsfritt - og pompøst? Her hadde Emil muligheten til å kødde litt med låten som alle forbinder med vetter og lett snødekke. Og Sissel, da.

Vegard inn i favorittsjiktet

Vegard Bjørsmo: «Gressholmen» (Kristian Kristensen, 2017)

Vegard har ikke valgt en trygg vei. Kristensen ga ut to minialbum før han albumdebuterte i fjor. Han har en særegen stil, og originalen synges «nesten» a capella.

Det er ikke mange instrumenter som slåss om oppmerksomheten her, heller. Men - Vegard makter det Odd Einar ikke klarte tidligere i kveld. Her ser vi bilder: Vi ror stille og fredelig ut på havet og sanser inn naturen og de rolige dønningene som slår mot båten. Det er en personlig låt for Vegard, og det høres i den fantastiske, kontrollerte framføringa.Her la han seg virkelig inn i toppsjiktet.

Vegard legger seg riktignok ganske tett opp mot Kristensens originalversjon, men den er det kanskje ikke så mange som har hørt. Kanskje det får noen til å oppsøke den, også. Vegard har den største innlevelsen og er kveldens mest følsomme!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer