Vegard Olsen

Han sjarmerer fjortisene i senk med stt energiske oppsyn på NRK. Men Vegard Olsen har ingen planer om å overleve seerne sine. - Jeg tror ikke NRK er tjent med å ha en halvfeit 35-åring med grorudpalme som programleder for Topp 20.

Han er så snill, sier de som kjenner ham. En god kamerat som stiller opp når det trengs. Aldri nei i hans munn.

Men anonym er han ikke. Gullet glitrer og tatoveringene er mange. Håret står rett til værs og er bleket sommergult.

- Jeg er jo ingen Espen Graff, akkurat. Han kan brukes til alt han. Jeg tviler vel på om jeg noen gang får tilbud om jobb i sporten eller dagsrevyen.

Men noe har de felles, likevel, de to NRK-trynene. Kongsberg.

- Jeg vokste opp som en eksotisk kuriositet på Kongsberg. Jeg var bare to måneder da jeg kom dit, så jeg vet ikke om noe annet. Jeg er et resultat av en oppvekst i en norsk småby, rett og slett.

VEGARD BLE FUNNET FORLATT i Columbia med en lapp klistret til panna. «Thomas» sto det på lappen. Noen uker senere begynte hans nye liv, på Kongsberg av alle steder.

- Jeg var det første adoptivbarnet på Kongsberg. Lokalavisa hadde stort oppslag om meg da jeg kom. Omgivelsene var naive og velmenende. Da jeg første gang opplevde å bli slengt dritt til på grunn av hudfargen som fjortenåring, hadde jeg allerede bunkra opp såpass med selvtillit at jeg kunne takle det. Jeg ble verken redd eller sint, prøvde bare å forklare plageåndene at de hadde tatt feil. At det hele var en misforståelse, liksom. For jeg er tvers igjennom norsk, jeg, sier Vegard.

Columbia har han ikke noe spesielt forhold til.

- Jeg spisser kanskje litt ekstra ører hvis Columbia nevnes i nyhetene, men ikke noe mer enn det. Jeg har bare vært der én gang etter at jeg kom til Norge, og det var da vi reiste ned for å hente søsteren min. Da var jeg tre.

Vegard har heller ingen planer om å dra tilbake til Columbia og prøve å spore opp sin herkomst.

- Hvorfor skulle jeg det? Alle kan lage barn, det tar tretti sekunder i fylla. Det er de som velger å dedikere livet sitt til å ta vare på et annet menneske som fortjener å bli kalt foreldre.

HVER TORSDAG fem på halv fem er han kongen i tv-ruta. VG-lista Topp 20 blir presentert med show og entusiasme. Vegard ble headhuntet til jobben.

- Jeg ble oppringt av NRK og bedt om å prøve meg. De hadde hatt en audition, men var ikke fornøyd med kandidatene. To uker senere var jeg på lufta for første gang.

Da NRK ringte og tilbød ham jobb hadde Vegard akkurat lagt siste hånd på ei ny plate. Men den har han ingen planer om å gi ut i Norge.

- Jeg vet hvordan platebransjen i Norge fungerer, og når du har jobbet med et album i to år så vil du ikke overlate det til noen som ikke vet hva de driver med. Jeg har fått gode kontakter i USA etter hvert, og har gitt ut noen singler der.

VEGARD OLSEN BLE kjendis da han var tjue. Med aliaset Short Cut og albumet «Straight Physical» ble han ønsket hjertelig velkommen på det norske platemarkedet.

«Så bra det låter! Produksjonen er dødsfet og låtene sitter som smurt. Så ble ikke 1996 så trist likevel...», skrev Dagbladets anmelder og ga terningkast fem.

- Det var det første norske kommersielle rappalbumet som gjorde det bra i Norge. Og det solgte bra i Europa også, jeg tjente penger på det. Men plateselskapet fulgte ikke opp lanseringen, og til slutt fikk jeg nok. «Dette gidder jeg ikke», tenkte jeg. Det er ikke noe morsomt lenger når du står og krangler bak scenen før du skal ut å gjøre en konsert. Jeg lærte at man ikke kan stole på noen. Det er en klisje, men klisjeer har sg vært sanne en gang.

SELV OM HAN FIKK med seg noen dyrekjøpte erfaringer som artist, har Vegard ingen problemer med å forholde seg til platebransjen som programleder i NRK.

- Det er et kynisk spill, men hvis du lærer deg spillereglene er det lett. Problemet er at du kan bli kynisk på andre områder også.

Vegard er fornøyd så lenge han får jobbe med musikk. Selv om dagens artister ikke har den samme appellen som i gamle dager.

- Før hadde vi band som Iron Maiden og Kiss, vi var med i fanklubben og hadde gjort det jævlig bra hvis vi ble brevvenner med en kissfan i Australia. Nå chatter folk med idolene sine på internett daglig. Heltestatusen, det utilnærmelige og mystiske er borte. Tenk på Michael Jackson som ikke ga et intervju på ti år og likvel var den mest omtalte artisten. Noe sånt hadde ikke gått i dag. Dagens artister er så tilgjengelige, det er ingen eksklusivitet lenger. Og publikum er blitt så flyktige. Mange av de som skriver inn til Topp 20 vet ikke engang hva artistene de ønsker seg heter, de vil bare høre låt nummer fire på Absolute Music 31.

Heldigvis har Vegard andre interesser også. Dyr for eksempel:

- Jeg har en hund, tre katter og fire akvarier.

Håndsydde, røde silkeboxershorts er en annen interesse. Det avslører NRK-kollega Håvard «Howard» Sylte:

- Jeg har prøvd å knabbe et par, men det gikk ikke. Vegard passer godt på underbuksene sine.

26-ÅRING MED FRAMTIDSPLANER: - Jeg tror ikke NRK er tjent med å ha en halvfeit 35-åring med grorudpalme som programleder for Topp 20.