DEBATT

Vegetarisk i vinden

Nordmenn vil gjerne spise mer dyre- og miljøvennlig - det vegetariske kjøkkenet viser oss hvordan. I dag går Oslo Vegetarfestival av stabelen med nesten 20 000 påmeldte.

JA TAKK, MINDRE KJØTT: Over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". I dag går Oslo vegetarfestival av stabelen. Foto: Mette Møller
JA TAKK, MINDRE KJØTT: Over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". I dag går Oslo vegetarfestival av stabelen. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Over hele verden ønsker folk å kutte ut eller kutte ned på produkter fra husdyrindustrien: 47 prosent amerikanere ønsker å spise mindre kjøtt, og melkekonsumet i USA har sunket med 40 prosent siden 1970. Verdens mest folkerike land, Kina, har blitt fremstilt som et skrekkscenario for miljøet med økende rikdom og hang til å ta over kjøttbasert vestlig livsstil. Men samtidig viser det seg at landet nå er et av de hvor den veganske del av befolkningen vokser raskest. På grunn av økt dyrerettighetsengasjement har mer enn 50 millioner kinesere, 4 prosent av befolkningen, blitt veganere. 9 prosent av tyskere er vegetarianere, og hel-vegetariske supermarkeder har bredt om seg i Tyskland. Også hver tiende svenske har droppet kjøttet.  

En undersøkelse NOAH fikk gjennomført fra Opinion i 2011 viste at over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Ca 4 prosent av nordmenn spiser allerede vegetarisk, mens nesten halvparten spiser vegetarisk en eller flere dager i uken. Dette var ett år etter at Oslo Vegetarfestival ble lansert, og på de få årene som er gått har interessen for vegetarisk mat bare økt. Vegetariske matblogger dukker opp hele tiden, leverandører og nettbutikker som selger vegetarisk mat har blitt flere og rapporterer om kontinuerlig økt salg - og nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". Når Oslo Vegetarfestival i år åpner dørene til en helg fylt med kokkekurs, matboder, dyrkingstips for urbane bønder og informasjonsstands om alle de gode grunnene til å velge vegetarisk, er det dobbelrekord med 75 utstillere og nesten 20 000 påmeldte.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.