Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Agnete Johnsen (22) fikk Åpenhetsprisen

- Veien dit ble alt annet enn det jeg noen gang kunne se for meg. Tankene var kommet ute av kontroll

Åpner opp om Eurovision-exit i takketale.

FIKK PRIS: Artist Agnete Johnsen ble mandag overrukket Åpenhetsprisen av psykisk helse-organisasjonen Mental Helse. Her under Eurovision i Stockholm i mai. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
FIKK PRIS: Artist Agnete Johnsen ble mandag overrukket Åpenhetsprisen av psykisk helse-organisasjonen Mental Helse. Her under Eurovision i Stockholm i mai. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Noen ganger blir ikke dagene, ukene eller månedene, kanskje til og med året, slik man ønsket at det skulle bli, forteller musiker Agnete Johnsen i takketalen som ble lest opp av hennes manager Espen Nystad i dag.

- Da jeg dro til Stockholm og Eurovision, var det for å oppfylle en drøm jeg har båret hele livet mitt; å stå på verdens største scene, fortsetter Johnsen.

Fikk Åpenhetsprisen

I dag er Verdensdagen for psykisk helse, og 10. oktober er også datoen organisasjonen Mental Helse deler ut Åpenhetsprisen «til mennesker som har bidratt særlig mye for å skape en større åpenhet om psykisk helse».

Prisutdelingen fant sted på Nationaltheatret i Oslo.

I år gikk prisen til MGP-vinner, Eurovison-deltager og artist Agnete Johnsen (22) fra Nesseby i Finnmark. Musikeren var ikke selv tilstede under seremonien.

Siden mai har det vært stille rundt Johnsen. Med låta «Icebreaker» vant hun den norske MGP-finalen, og tok seg helt til semifinalen i Eurovision i Stockholm før eventyret brått var over. Under hele konkurransen var Johnsen skjermet for pressen og offisielle ikke-musikalske programposter.

- Var tøft

I takketalen skriver hun om hvordan det var å ha hele Norges oppmerksomhet rettet mot seg under Melodi Grand Prix og seinere Eurovision i Stockholm.

- Veien dit ble alt annet enn det jeg noengang kunne se for meg. Tankene var kommet ut av kontroll, jeg måtte trekke meg bort fra alt annet enn selve musikken, og jeg måtte be om å få fullstendig ro rundt meg. Det var et tøft, men nødvendig valg, skriver Johnsen.

- En viktig jobb

Artisten forteller videre at hun veldig gjerne ønsket å være tilstede for å ta i mot Åpenhetsprisen, men at hun må ta vare på seg selv.

- De siste åra har det blitt veldig mye åpenhet om mental helse. Det er mange som ønsker å ufarliggjøre disse plagene ved å snakke høyt om dem. Mange ønsker å bryte ned tabuer rundt lidelsene, og mange ønsker å sette lys på hvor vanlig det er å være begrenset av sin egen mentale helse. Dette er en viktig jobb vi må fortsette med, mener Johnsen.

- Stolt av meg selv

Under Eurovision-semifinalen i mai leverte Agnete det eksperter og anmeldere omtalte som en sterk opptreden. Flere trillet terningkast fem og mente Norge var garantert en finaleplass.

Da hun måtte forlate konkurransen valgte hun overraskende å kommentere exiten overfor pressen og det norske folk.

- For meg, så vant jeg over meg selv i kveld. Jeg sto på den scena og ga mitt, og er sinnsykt stolt over meg selv. Jeg har det veldig bra, og føler jeg leverte. Nå skal jeg slappe av. Jeg gjorde en bra jobb og er fornøyd, fortalte musikeren til Dagbladet.

Ønsker ikke intervju

Agnete Johnsen ønsker ikke å kommentere tildelingen av Åpenhetsprisen overfor Dagbladet, men henviser via hennes manager, Stein Vanebo, til et utdrag av dagens takketale:

«I samfunnet vi lever i, i dag, er vi vokst opp med at alt skal være fint og flott, vi har sosiale plattformer som blir brukt for å fortelle alle hvor topp vi har det i livet vårt…

På innsiden forteller sannheten veldig ofte noe helt annet… Hvorfor må vi pynte på alt? Foreldre må lære sine barn at det er sunt å snakke om sine negative tanker og vanskelig dager.

Voksne må fortelle sine venner at det er lov, og viktig å be om hjelp når man sliter. Vi må alle forstå viktigheten av å tørre å være ærlige med hverandre om hvordan vi egentlig har det.»

Prisen består av et kunstverk og en sjekk på 10 000 kroner. Johnsen valgte å overrekke pengesummen til Vadsø undomssenter, skriver iFinnmark.

I en tidligere versjon av denne saken skrev Dagbladet at det var manager Stein Vanebo som mottok prisen på vegne av Agnete Johnsen. Det stemmer ikke, det var Espen Nystad, som også fungerer som kontaktperson for artisten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!